latinica  ћирилица
26/07/2018 |  08:19 ⇒ 09:29 | Аутор: РТС

Брнабић: Односи између Србије и САД могу бити као прије стотину година

Односи између Србије и САД прије стотину година били су на врхунцу, а вјерујем да заједничким радом поново можемо стићи до истих висина, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић на свечаности у америчком Конгресу поводом 100. годишњице откако се испред Бијеле куће завијорила српска застава у знак пијетета за српски допринос и жртве у Првом свјетском рату.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

- Искрено вјерујем да су историјски моменти који уједињавају наше народе, као овај којег се сјећамо данас, много значајнији од оних који нас дијеле. Без сумње, потребно је урадити много тога како бисмо се вратили тамо гдје смо били не само прије сто година, већ кроз нашу заједничку историју па све до прије 30 година када је наше традиционално партнерство и међусобна подршка први пут доведена у питање - истакла је Брнабићева.

Треба да чувамо и његујемо насљеђе наше заједничке борбе за слободу и то је разлог због чега сам веома срећна и почаствована што сам овдје, рекла је премијерка Србије пред члановима Конгреса и другим званицама.

Према њеним ријечима, подједнако је важно промовисати још плодоносније и просперитетније односе између Србије и САД, данас и у будућности.

Како је примијетила, свијет данас није исти као прије сто година, али се и даље суочавамо са снажним изазовима - изазовима на које, како сматра, треба да се да заједнички одговор.

- Позивам све присутне да се сјетимо снажног пријатељства и солидарности између наших предака, да наставимо да радимо заједно на продубљивању наших билатералних односа - рекла је она.

Како је навела, прије сто година сарадња између двије земље била је на врхунцу и то не само између лидера, већ и између народа.

Заједнички моменти у историји утичу на садашњост 

Амерички народ и српска дијаспора у САД, предвођена једним од највећих научника Михајлом Пупином, радили су заједно како би обезбиједили неопходну помоћ Србији.

- Могу да вам каже да данас, у Србији та подршка и наша заједничка борба за слободу никада није заборављена. Моја порука данас свима вама овдје присутнима, народу и лидерима САД, јесте да, заједно, поново можемо достићи исте висине - рекла је Брнабићева.

Како је додала, заједнички моменти у историји, из Првог и Другог свјетског рата, утичу на нашу садашњост и обликују  будућност.

Према њеним ријечима, ово обиљљежавање је прилика за сјећање на јединствен догађај, када се, прије сто година, српска застава завијорила изнад Бијеле куће, што је привилегија дата некоме само два пута у историји САД - Србији и Француској.

- Тим догађајем од 28. јула 1918. године одата је почаст екстремним жртвама Србије током Великог рата. Било је то вријеме када је великодушна Америка, на челу са предсједником Вудро Висоном, потпредсједником Томасом Маршалом и државним секретаром Робертом Ленсингом, снажно и недвосмислено изразила подршку и саосјећање народу Србије, јер су се наши преци неустрашиво супротставили снагама Аустроугарског царства, десет пута већег од Србије - рекла је премијерка Србије.

Србија захвална за подршку и емпатију 

Како је рекла, Србија је, као и много пута у прошлости, бранила заједничке вриједности слободе према којој су обје нације гајиле најдубљу љубав, коју су цијениле и штитиле.

Према ријечима премијерке, Србија је захвална за ту подршку и емпатију храбрих америчких вођа, прије сто година.

Она је подсјетила да је Србија у Великом рату, од 1914. до 1918. године, изгубила више од четвртине становништва, да су читава војска, влада и значајан дио популације били принуђени на повлачење из домовине 1915. и то на грчко острво Крф.

На начин без преседана, српски преци су пјешице прешли стотине миља преко планина током зиме, доказавши да ће за слободу и незавиност жртвовати све, рекла је Брнабићева.

- Они су бранили та фундаментална права оружјем, непољуљаном вољом и оштрим ријечима које су се читале и чуле широм свијета - рекла је Брнабићева, додавши да није много познат податак да је српски дипломата Миленко Веснић имао прилику да се обрати и Сенату и Представничком дому у Вашингтону 1918. године, истог дана када је предсједник Вилсон изнио свој Програм за мир у свијету. 

Веснић је тада рекао, навела је Брнабићева, да Срби вјерују у мир, али подједнако у правду и слободу.

- Мало тога се отада промијенило - српски народ и даље подједнако вјерује у мир, правду и слободу, како што смо још једном доказали, током Другог свјетског рата, када смо се борили раме уз раме са онима, укључујући и САД, који вјерују у живот а не смрт, у слободу а не уништавање, у једнакост а не надмоћ - поручила је премијерка Српске.

Због свих својих жратва, Србија данас, захвална својим савезницима и партнерима, стоји уздигнуте главе и поносна јер се током историје увијек борила и побјеђивала како би заштитила те вриједности које су данас темељ модерног свијета, нагласила је премијерка Србије.

Брнабићева је искористила ову прилику да конгресмену Теду Поу уручи одликовање за неуморан рад и допирнос у промовисању пријатељства између два народа и јачање међусобних веза.

- Предсједник Србије Александар Вучић овластио ме је да вам уручим ово одликовање. Оно симболише захвалност Србије и нашег народа на свему што сте учинили на јачању наших односа. Когресмене По, хвала вам од срца. Нека живи пријатељство између САД и Србије - поручила је Брнабићева.