latinica  ћирилица
29/07/2018 |  15:41 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

У посљедње четири године Влада Српске у мљекарски сектор уложила око 95 милиона КМ

У посљедње четири године, Влада Републике Српске у мљекарски сектор уложила је око 95 милиона марака или просјечно годишње око 25,5 милиона. Подстицајна средства фармери су искористили за проширење матичног стада и инвестиције које обезбјеђују пројизводњу млијека у екстара класи.

Радомир Тошић из Елезагића, код Градишке, захваљујући на подстицајима Владе Републике Српске основно стадо с почетна три грла повећао је на 130 од којих је 60 у производном циклусу с дневном производњом од 1.150 литара млијека.

"Ја сам сву премију искориштавао у проширење стада и објеката као и за набавку опреме. Подстицаје од механизације сам све убацивао у нову механизацију. Значи ако напавим један подстицај на трактору или прикључку, није битно, ја купујем други и домирујем и купујем нове тако да постижем боље услове за рад", појаснио је Тошић.

Примјер Тошића слиједили су и остали произвођачи млијека тако да је просјечна млијечност грла у посљедње четри године повећана са 2.700 на 3.700 литара. Истовремено раст производње пратило је и повећање откупа млијека са 105 на 111 милиона литара што представља повећање од пет процената. 

Видео погледајте и на нашем Јутјуб каналу:

Истовремено дошло је до укрупњавања производње тако да је повећан број фарми преко 10 односно 50 грла. Увођењем додатне контроле млијека на 1.096 регистрованих сабирних мјеста повећано је и учешће млијека екстра класе. Позитивним резултатима повећања квалитета млијека знатно су допринијели конторлни асистенти Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. 

"Ја њих не доживљавам као неке инспекторе, јер они раде свој посао, а ја радим свој посао. Да би изашли у Европу и имали извоз ми морамо имати и квалитет, тако да је њихов задатак да нас контролишу, а наш је да ми постигнемо резултате који су тражени од нас и ми ту немамо шта причати", додао је Тошић.

Охрабрује чињеница да је вриједност извоза пољопривредних производа у прошлој години износила 370.617.327 марака што је у односу на 2016. годину повећање за седам процента. У структури извоза највећи раст остварили су производи из групе млијеко и мљечни производи за 34,67 процената.