latinica  ћирилица
31/07/2018 |  14:37 ⇒ 01/08/2018 | 11:58 | Аутор: СРНА

У јулу 14 погинулих у саобраћајним несрећама

У Републици Српској је током јула у саобраћају смртно страдало 14 лица, док је у истом периоду 2017. године у саобраћају живот изгубило пет лица, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/.
Полиција Српске - Фото: РТРС
Полиција СрпскеФото: РТРС

Према евиденцијама МУП-а, до сада је у 2018. години смртно страдало 13 лица више у односу на исти период прошле године.

"С обзиром на то да је у току сезона годишњих одмора, те да се биљежи повећана фреквенције саобраћаја, али и број прекршаја у саобраћају и саобраћајних незгода, припадници МУП-а ће током августа предузимати мјере с циљем одржавања повољног стања безбједности у саобраћају", наводи се у саопштењу.

Акценат појачаних активности биће на контроли недозвољене брзине кретања моторних возила и присуства алкохола у организму возача.

"МУП апелује на возаче да адекватно припреме возило, вожњу прилагоде условима пута, да на дужа путовања крећу одморни и уз појачан опрез, те да на тај начин смање ризик од саобраћајних незгода", наведено је у саопштењу.

У МУП-у напомињу да умор утиче на концентрацију, отупљује рефлексе и способност процјењивања, те повећава опасност од саобраћајне незгоде, због чега возачима савјетују да се приликом дуже вожње чешће одмарају или мијењају са другим возачем.