latinica  ћирилица
31/07/2018 |  19:21 ⇒ 20:53 | Аутор: СРНА

Поново одбачен захтјев одбране генерала Младића против медицинског особља

Механизам за међународне кривичне судове у Хагу одбио је захтјев за разматрање одлуке о захтјеву одбране бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића да се против медицинског особља у хашкој притворској јединици покрене поступак због непоштовања суда.

У саопштењу ММКС наводи се да су "нове чињенице" наведене у Младићевом најновијем поднеску идентичне медицинским документима које је приложио уз захтјев предат 29. маја, те да је Жалбена вијеће размотрило те документе у оквиру одлуке донесене 16. јула и да они подржавају запажања да се његово здравствено стање стално прати и да се спроводи лијечење.

Из ММКС се истиче да се у Младићевом захтјеву у вези са "новим чињеницама" не представљају никакве околности које би оправдале поновно разматрање одлуке, са циљем избјегавања неправде.

Младић је предао поднеске у којима се наводи да нове чињенице потврђују другачије здравствено стање, као и тврдњу да је особље притворске јединице УН погрешно представило или сакрило његово право здравствено стање, те да је одбило или одгодило приступ медицинској документацији и да не жели или није у стању да се адекватно брине о његовом здрављу.

Механизам је у мају одбацио захтјев Младићеве одбране и закључио да у поднесцима одбране нису наведени довољни разлози који би показали да је медицинско особље свјесно и намјерно ометало правду.

Одбрана је тражила да се покрене поступак против шефа медицинског особља притворске јединице доктора Паулуса Фалкеа и другог медицинског особља, сматрајући да су они криви за погоршање Младићевог здравственог стања.

Тужилаштво је 30. маја одбило захтјев за поновно разматрање одлуке, који је одбрана предала 22. маја.

Регистрар ММКС предао је 8. јуна повјерљиве поднеске у вези са захтјевом, у којем се наводи да изношење имена медицинских службеника притворске јединице УН, умјесто коришћења њихових звања, није у складу са примијењеном праксом.

Младић је 15. јуна одговорио на поднеске, наводећи да су медицински службеници отворено свједочили и да су јавно идентификовани.

ММКС је у одговору навео да не постоји правна основа за Младићеву жалбу на одлуку.

У саопштењу се подсјећа на то да, уколико Младић не буде задовољан условима у притвору, укључујући пружање медицинских услуга и документацију притворног центра УН, постоји одговарајући поступак жалбе.