latinica  ћирилица
02/08/2018 |  14:56 | Аутор: СРНА

Додик: Сви Срби да дођу на обиљежавање у Бачку Паланку

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је све људе да се у суботу, 4. августа, у Бачкој Паланци окупе и присуствују обиљежавању егзодуса Срба из Хрватске и Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја".
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Додик је рекао да је то била стравична судбина српског народа на том простору.

"Не смијемо то да заборавимо. Морамо то да обиљежавамо", рекао је Додик данас новинарима у Мркоњић Граду.

Он је истакао да је захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу што је прије седам-осам година кренуо са иницијативом обиљежавања тог страшног догађаја који је протјерао Србе са простора Хрватске и учинио Србе безначајном мањином на коју се тамо врши притисак, која се терорише и губи све елементе националног и народног припадања.

Додик је рекао да је та војна акција била у суштини акција физичког чишћења Срба.

"Срби који су тамо остали, остали су са неком дозом страха и патње, тамо се одричу свог националног и државног идентитета. И у том погледу ми то не смијемо заборавити. Обиљежавање је једини начин да сачувамо сјећање на присуство Срба на тим просторима", оцијенио је Додик.

У суботу, 4. августа највиши званичници Србије и Српске присуствоваће обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" у Бачкој Паланци.

Церемонија обиљежавања егзодуса Срба из Хрватске, које организују Србија и Српска, најављена је за 20.00 часова, на стадиону Спортско-рекреативног центра "Тиквара".