latinica  ћирилица
03/08/2018 |  11:11 | Аутор: СРНА

Вукосављевић: Нисмо против латинице, чувамо ћирилицу

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је данас да приједлог измјена и допуна Закона о службеној употреби језика и писама није акција против латинице, већ да се сачува ћирилично писмо.
Владан Вукосављевић (фото: www.kultura.gov.rs) -
Владан Вукосављевић (фото: www.kultura.gov.rs)

"Сматрамо да треба поштовати Устав Србије. Треба ускладити употребу језика и писма и укинути једну лажну и незгодну дистинкцију, односно дуализам да постоји службена и јавна употреба писма", рекао је он.

Вукосављевић је навео и да Устав Србије наводи да је у употреби српски језик и ћириличко писмо, а да је ћирилица све мање у употреби.

"Ово /измјене закона/ није акција против латинице, то је бесмислено и детињасто говорити, желимо да се сједини службена и јавна употреба ћириличног писма", рекао је Вукосављевић за Телевизију "Пинк".

Вукосављевић је рекао и да предложене измјене тог закона прво иду на јавну расправу, па тек онда у скупштинску процедуру.

Он је навео да је предложено да ћирилица буде у употреби тамо гдје је држава сувласник или власник предузећа, у медијима са националном фреквенцији, као и да у привреди упутства, фактуре и декларације буду на ћирилици.

"Писмо постоји у оној мери у којој се користи. Дух времена и околности су такве да латиница доминира. Ћирилици прети занемаривање, а писмо је један од основа нашег културног идентитета", рекао је Вукосављевић.