latinica  ћирилица
04/08/2018 |  17:55 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Ни 23 године након "Олује" бол и туга не јењавају

У зору, 4. августа 1995. године, Хрватска је из свог расположивог артиљеријског оружја отворила ватру на Србе у Републици Српској Крајини. Са готово 140.000 војника, 350 тенкова и 30 авиона Хрвати су започели војно-полицијску акцију "Олуја", етничко чишћење Баније, Кордуна, Лике и сјеверне Далмације. 250.000 Срба практично за дан, прогнано је из Хрватске. На евиденцији Веритаса налазе се имена 1.861 погинулог и несталог Србина из ове акције.

Тих дана 1995. године, народ је кренуо у збјег, путем без повратка. Ни након 23 године, бол и туга не јењавају. За предсједника Народне скупштине Републике Српске, Недељка Чубриловића, "Олуја" представља један од највећих злочина на простору бивше Југославије за који нико није одговарао.

- Иако је ријеч о најмасовнијем етничком чишћењу на овим просторима, прогону више од 250.000 Срба и спаљивању њихових кућа, убиству хиљада војника и цивила у повлачењу и бомбардовању избјегличких колона нико из хрватског војног и политичког врха није одговарао за овај злочин, што је пораз међународног права и правде - сматра Чубриловић.

Годишњица "Олује" за Србе је језива, наглашава предсједник Србије Александар Вучић и додаје да Србија никада неће дозволити да тај злочин буде заборављен, као и да није срећна што за тај злочин хрватски официри добијају одликовања.

- Можемо да урадимо да крајишки Срби имају иста права као и сви други Срби, а још можемо да се боримо, да позивамо хрватско руководство увијек да нешто учини за оне који су остали да живе на својим огњиштима, иако сам велики скептик по том питању - каже Вучић.

За ове злочине Хашки трибунал је у првостепеној пресуди осудио хрватске генерале Анту Готовину на 24 година затвора и Младена Маркача на 18, али су у другостепеном пресудом ослобођени кривице по свим тачкама оптужнице, мада злочини у првостепеној пресуди нису негирани.