latinica  ћирилица
05/08/2018 |  16:10 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Ко уништава имовину Срба из Смолуће?

Смолућа, највећа српска варош у федералном дијелу БиХ, већ 26 година не постоји. Насеобина која је прије рата имала око четири и по хиљаде душа, данас је упокојена на једном од највећих стратишта српског народа у БиХ. Порушене куће и гробља свједоче о томе да су на овом простору, не тако давно, живјели Срби.

Миљо Лазаревић један је од 47 Смолућана који су почетком 2000-тих жељели да се врате на своја огњишта. Живјели су пуне три године у сеоској амбуланти у условима недостојним човјека, чекајући да им обнове порушене куће.

"Био сам очистио плац, обећали су да ће ми нешто направити. Међутим, пошто сам три године био ту и оболио, видио сам да од тога нема ништа, па сам дигао руке", прича Лазаревић. ОФ1

Многобројних обећања наслушао се и Љубан Иљић. Каже да су сва домаћинства остала нетакнута након што је 1992. године протјерано 4.500 Смолућана, те да су куће порушене у мирнодопским условима. И данас он упозорава да се српска имовина уништава.

"Ово је ратни злочин шта су они нама урадили, што су срушили толико кућа, толико објеката, толико шуме и воћњака исјекли...Посматрао сам једног човјека који је рушио стубове моје куће и вадио жељезо. Питао сам га - господине шта радите то, знате ли чија је то кућа. А он каже - оног ко се није вратио", каже Љубан.

Управо због оваквих ствари многи се и не желе вратити, али, ипак, њих 20-ак желе да се врате. Против повратка Срба ништа нема Емин Хоџић, који већ седам година живи у Смолући.

"Сви ови Срби из Смолуће, сви овдје пред школом сједе и одмарају када се враћају са гробља. То је њихов амбијент, то је њихово", каже Хоџић.

Из Савеза општинских удружења избјеглица и расељених лица Републике Српске поручују да је прије рата било 600 основаца, а да је на посао свакодневно одлазило преко 800 радника.

"Прве послијератне године на списку за повратак у Смолућу и општину Лукавац било је око 2.000 људи. Међутим, локална заједница и федералне власти су све урадиле да се Срби не врате. Ово је класичан примјер односа БиХ према Србима поготово у Федерацији БиХ", истакао је Игњат Симић, предсједник Савеза општинских удружења избјеглица и расељених лица Републике Српске. 

Симић поручује да се Срби не смију одрећи своје имовине, те да све проблеме које имају у Федерацији са власништвом, могу да пријаве у канцеларијама које су отворене у Бањалуци, Мркоњић Граду, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву и Невесињу, а које финансира Влада Републике Српске.