latinica  ћирилица
07/08/2018 |  11:37 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Одбрана генерала Младића предала жалбу на првостепену пресуду

Одбрана генерала Ратка Младића предала је Механизму у Хагу жалбу на првостепену пресуду којом је генерал проглашен кривим и осуђен на доживотну казну затвора, изјавио је за Срну Младићев адвокат Драган Иветић.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

Он је навео да је у жалби, која је писана на 270 страна и чији је најјачи аргумент истина, затражено одбацивање пресуде, поновно суђење или драстично смањење казне уколико се докаже да је Младић за нешто крив.

Иветић је истакао да је ријеч о повјерљивом документу јер садржи повјерљиве референце и доказе.

Он се нада да ће, након усаглашавања са другом страном, јавности бити доступна редигована верзија да би била упозната о многобројним грешкама судског вијећа којима се крше правила Трибунала, домаћег суда и показује да сваки дио пресуде не може да стоји јер је погрешно донесена, што укључује и наводни заједнички злочиначки подухват за Сарајево и у вези са Сребреницом.

- Ми тврдимо да нису доказивали ни да је било намере за геноцид, нити за депортације из Сребренице, и то смо стручно урадили у жалби. Доказали смо и да је Младић грешком осуђен за такозвано узимање за таоце припадника Унпрофора. Зато смо тражили да све буде одбачено, ново суђење или драстично смањену казну - поновио је Иветић.

Он је додао да би у јавности требало да изађе и књига ауторитета вантрибуналске праксе на 1.599 страна, гдје много тога иде у корист одбране и поткрепљује жалбу.

Иветић очекује да Тужилаштво на жалбу одговори до половине новембра и навео да и Одбрана треба да одговори на жалбу Тужилаштва чију копију још није званично примио.

- Истина је то што ће ослободити генерала Младића. Само са истином, чињеницом и правом се боримо - рекао је Иветић.

Генерал Ратко Младић налази се у притвору у Хагу од 2011. године, а првостепеном пресудом осуђен је на доживотну казну затвора.