latinica  ћирилица
07/08/2018 |  13:20 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Приједору: Нема добрих пројеката без добре сарадње (ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Приједору да нема добрих пројеката ако нема добре сарадње и ако нема активизма са локалног нивоа.

"Овдје тај активизам постоји и уопштено речено сви наши градови и општине живе један бољи живот и види се да је привреда одскочила у односу на неки претходни период, а да све оно што зависи од републичког буџета тече без проблема", изјавила је Цвијановићева новинарима на конференцији за новинаре након данашњег састанка са руководством града Приједора.

Она је потврдила да су средства у висини од шест милиона марака колико је Влада до сада реализовала у Приједору из различитих извора, нешто из јавних инвестиција, нешто из клиринга и дио кроз реализацију програма подршке која долази од Владе Републике Србије.

"Оно што је важно јесте да ћемо наставити са реализацијом и других пројеката и данас смо договарали и неке друге ствари које су важне за живот цијелог града и мјесних заједница и мислим да смо ту на добром путу", нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је током разговора изразила задовољство чињеницом да је буџет Републике Српске стабилан и да нема никаквих финансијских проблема те да Република Српска извршава све своје обавезе редовно.

"У претходном периоду ишли смо на повећање плата и пензија, сва социјална давања извршавали смо редовно, увели смо нова социјална права, а оно што је важно, осим свега тога, јесте чињеница да ми ове године реализујемо више од 120 милиона КМ широм Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да је поменутих шест милиона КМ нешто што је већ одобрено за град Приједор и да ће томе бити додато 400.000 КМ за пројекат комуналне инфраструктуре у Пословној зони "Целпак".

"Оно што треба истаћи је да имамо интеревенције према двије школе и болници и већ одавнои делегирани пројекат изградње спротске дворане. Сви ови пројекти су важни и Влада их је одобравала, а локалне заједнице деифнисале оно што је за њих било стратешки важно", навела је Цвијановићева.

Она је изразила захвалност градоначелнику Приједора Миленку Ђаковићу и његовим сарадницима на доброј сарадњи која је постојала у претходном периоду.

Премијерка Српске у Приједору

Ђаковић је рекао новинарима да је на састанку са делегацијом Владе Српске, предвођеној премијером, разговорано о заједничким пројектима.

"У току ове године Влада је у неколико наврата помогла град Приједор, прије свега из клириншког дуга гдје смо добили средства од око шест милиона КМ за наставак радова на спортској дворани на Уријама, за изградњу ангио-сале у приједорској болници, за реконструкцију основне школе у Расавцима... То су изузтено важни пројекти за град гдје смо у фази тендерске реализације и оебзбјеђење извођача радова", истакао је Ђаковић.

Он је додао да је за санирање штете од јулског невремена у поткозарским селима Влада обезбиједила два милиона КМ, а пописне комисије тренутно раде на процјени штета на домаћинствима.

Ђаковић је рекао да ће након тога бити извршена процјена штета у пољопривреди и изразио наду да ће се наћи још нешто средстава да се помогне пољопривредницима, а поготово воћарима.

"Сва динамика заједничких послова је добра и град Приједор изражава захвалност Влади и за подршку и за добре пројекте који су од изузетне важности за град. Вјерујемо да ће сарадња на овом високом нивоу бити настављена", нагласио је градоначелник Приједора.

У делегацији Владе, поред Цвијановићеве, били су министар финансија Зоран Тегелтија и министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

У Влади Републике Српске речено је да је, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, до сада у град Приједор уложено скоро 144 милиона КМ, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано је још око 48 милиона КМ.

У овој години Влада Српске уложиће још око шест милиона КМ за опремање ангио сале у болници "Др Младен Стојановић", те за изградњу спортске дворане Урије, фискултурне сале Основне школе "Вук Караџић" у Омарској, као и за санацију и реконструкцију Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Расавицама.

У плану је и изградња аутопута Бањалука-Приједор, у дужини од 42 километра. Вриједност овог пројекта који је од изузетног значаја за унапређење и развој Приједора, као и цијеле регије, износила би око 300 милиона евра.

Према подацима Владе Српске, до сада је из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за ову локалну заједницу одобрено 16,4 милиона КМ, од чега за путну инфраструктуру 7,3 милиона, регионални водовод на територији Приједора два милиона КМ, а реализован је и значајан број пројеката санације, реконструкције, доградње и изградње нових школских објеката.

У сарадњи са Борачком организацијом реализовани су многи пројекти, од којих су најзначајнији стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида, за шта је издвојено око 10 милиона КМ и збринуто 665 породица, од чега изградњом станова 201, а неповратним новчаним средствима 464 породице.

Према подацима Владе, на подручју Града Приједора нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Поред програма стамбеног збрињавања, Влада је настојала помоћи и исказати подршку овој локалној заједници и кроз друге пројекте, па је кроз пројекте социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла у овој локалној заједници збринуто око 2.500 радника из осам предузећа, што је Влада финансирала са више од седам милиона КМ.

Цвијановићева у Приједору (Фото: РТРС)

Кроз пројекте запошљавања у Град Приједор уложено је око три милиона КМ, чиме је омогућено да 762 лица пронађу посао.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида, у Приједору је запослено 309 лица са инвалидитетом, за шта је издвојен милион КМ.

Приједору, као једној од локалних заједница у Републици Српској коју су погодиле катастрофалне поплаве, из Фонда солидарности уплаћено је око 6,6 милиона КМ, кроз платне картице - ваучере 4,8 милиона КМ за више од 1.100 поплављених домаћинстава, а није изостала ни помоћ поплављеним пољопривредницима, као ни буџету општине.

Реализовано је и пет пројеката по наредбама Републичког штаба за ванредне ситуације у укупном износу од 1,4 милиона КМ, а односе се, између осталог, на чишћење ријеке Милошевице, те изградњу и подизање постојећег насипа на Сани.

У оквиру пројекта "Водовод и канализација", који се реализује на територији више општина у Српској, за Приједор је издвојено 24,3 милиона КМ.

Влада Републике Српске уложила је значајна средства - 23 милиона КМ у путну инфраструктуру на територији Приједора, од чега 16 милиона КМ за рехабилитацију неколико дионица магистралних и регионалних путева.

Цвијановићева у Приједору (Фото: РТРС)

Ријеч је о рехабилитацији дионица магистралног пута Приједор - Ламовита и Ламовита - Ивањска - Шарговац, у вриједности од 4,5 милиона КМ, затим магистралног пута Козарска Дубица - Приједор вриједности 3,7 милиона КМ, док је за рехабилитацију магистралног пута Копривна - Приједор Влада обезбиједила 6,5 милиона КМ.

Када је ријеч о привредном развоју Приједора, Влада Српске је у периоду од 2006. године до данас, у оквиру подршке привреди уложила око осам милиона КМ, од чега је за подстицај извозно оријентисаним предузећима у овој локалној заједници издвојено око пет милиона КМ.

Према подацима Владе Српске, за социјално угрожено становништво издвојено је готово два милиона КМ за субвенције електричне енергије.

Када је ријеч о пољопривреди, у ову локалну заједницу у периоду од 2007. до данас, кроз различите пројекте, уложено је више од 30 милиона, од чега за подстицај развоју пољопривреде и села око 26 милиона, те 2,3 милиона КМ заштите од поплава.

Значајна средства, око 15 и по милиона КМ, уложена су у здравствени сектор, за санацију и опремање-набавку савремене медицинске опреме у болници у Приједору и за опремање Центра за хемодијализу.

Кроз пројекте адаптације, санације и опремање амбуланти породичне медицине у Приједору, у Дом здравља је уложено је више од три милиона КМ.

Према подацима Владе, у област просвјете, по различитим основама, до сада је уложено више од 5,3 милиона КМ, од чега је за изградњу објекта специјалне основне и средње школе "Ђорђе Натошевић" издвојено 1,2 милиона КМ, изграђен је и опремљен нови школски објекат у Горњим Орловцима вриједности 400.000 КМ.

За изградњу Основне школе "Јован Дучић" Ламовита издвојено је 300.000 КМ, а саниране су и реконструисане Основна школа "Десанка Максимовић", те основна и средња музичка школа.

Из републичког буџета за санацију, реконструкцију, изградњу и опремање школских објеката издвојено је око 800.000 КМ, а за набавку рачунара и увођење информационих система 1,5 милиона КМ.

Из републичког буџета кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично, обезбијеђено око седам милиона КМ.

Кроз пројекте за омладину и спорт до сада је у ову локалну заједницу уложено око два милиона КМ, док је за програмске активности из сектора науке и технологије издвојено готово милион КМ.