latinica  ћирилица
07/08/2018 |  15:04 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Кошарац: Иванић мора да штити Српску и њене интересе, а не да калкулише

Предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић мора да штити Републику Српску од свих увреда које долазе из Сарајева, а не да излази са "помирујућим ставовима" и "калкулантском политиком" да не треба да "заоштри до краја" због потенцијалне подршке Бошњака, на коју је навикао.
Сташа Кошарац - Фото: Screenshot
Сташа КошарацФото: Screenshot

Кошарац је оцијенио да би Иванић требало да тражи смјену и одговорност оних који су дозволили да припадници Оружаних снага БиХ држе почасну стражу у злогласном усташком упоришту из Другог свјетског рата Фазлагића Кули код Гацка гдје је свечано отворена спомен-чесма у част страдалим Бошњацима из тог села.

"Он то неће урадити. Навикли смо да Иванић ништа не ради, осим што омогућава развој политике Бакира Изетбеговићу и што по разним амбасадама прича негативне приче о Републици Српској. Навикли смо да у руци има политички калкулатор, да види само која је то рачунска операција у којој он може добро проћи. Такав члан Предсједништва није потребан Републици Српској", поручио је он.

Кошарац је оцијенио да су дешавања у Фазлагића Кули усмјерена против српског народа и да Иванић мора стати у одбрану интереса српског народа.

"Он, као врховни командант Предсједништва БиХ, мора сваки дан да зна шта раде Оружане снаге. Не може се десити да српски кабинет у Министарству одбране није дао сагласност, а да је то урадио Заједнички штаб. Ко сједи тамо, ко је њима командант? Зашто Иванић није развио комуникацију са њима", упитао је он.

Али очигледно да Иванић то зна, каже Кошарац, али да ћути да се не би замјерио.

"Иванић је изабран гласовима Бошњака и сваки пут покушава да задржи неутралан став онда када су институције Републике Српске против неких односа и рјешења на нивоу БиХ, а при томе када се `афирмишу` вриједности које промовише Изетбеговић и СДА, он ћути и не чини ништа", истакао је он.

Према његовим ријечима, у протекле четири године члан Предсједништва из Републике Српске имао је добру сарадњу са Изетбеговићем и веома лошу сарадњу са институцијама Републике Српске са којима није желио да сарађује.

"Због тога се и дешавају овакве и сличне ситуације. Видјели смо његово непоступање из простог разлога што у свим његовим калкулацијама он и даље рачуна на бошњачке гласове", рекао је Кошарац.

Он је оцијенио да је недопустиво да Иванић први не реагује на овакве догађаје на Фазлагића Кули и да је најодговорнија особа која треба да тражи извјештај, одговорност и смјену надлежних, јер је неприхватљиво са аспеката српске политике и националних интереса да се овакве ствари дешавају.

"Чињеница да су присутни припадници Оружаних снага на оваквом дешавању, а да при томе Иванић као члан Предсједништва не стане уз Републику Српску и уз интересе српског народа највише говори о њему и његовој калкулантској политици због личног интереса да буде поново изабран", нагласио је Кошарац.

Он је рекао да није сигуран да ће Иванић реаговати, јер није реаговао ни у другим примјерима зато што не жели да се супроставља бошњачким политичарима, нити бошњачком народу, као што не жели да сарађује са институцијама Републике Српске с циљем афирмације интереса Српске и српског народа.

Иванић не жели, рекао је Кошарац, да заједно са институцијама Републике Српске представља доминантно важне политике за очување Српске.

"Његов мандат је обиљежен тиме да је игнорисао напоре институција Српске да се ојача Република, тако што је водио политику попуштања према Изетбеговићу. Због његовог неадекватног поступања у Предсједништву и на свим другим нивоима БиХ развијали су се такве политике да су српски представници једноставно били марионете у рукама бошњачке политике, Изетбеговића и СДА", нагласио је он.

Кошарац је изразио увјерење да је то вријеме иза нас и да грађани Српске на наредним изборима неће гласати за члана Предјсднишва који не смије да се супростави бошњачким атацима на интересе Републике, да неће изабрати онога који не смије да се супростави Изебеговића и онога који ни у једном контексту онда када је Српска била нападана, а била је свакодневно, није стао уз Српску него се правио необавијештен и појављивао се са неким помирујућим ставовима, што је недобронамјерно са аспекта српских интереса.

"Иванић је слика члана Предсједништва какав не треба Репубици Српској", поручио је Кошарац и подсјетио да Иванић није изабран гласовима Срба, него гласовима Бошњака.