latinica  ћирилица
10/08/2018 |  11:38 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Министарство правде БиХ није затражило изручење Мујановића

Министарство правде Србије за сада није добило молбу од Министарства правде БиХ за изручење Хусеина Мујановића, саопштено је Срни у тој правосудној институцији.
Хусеин Мујановић - Фото: dnevni avaz
Хусеин МујановићФото: dnevni avaz

Тужилаштво БиХ упутило је Министарству правде БиХ приједлог за подношење молбе за изручење из Србије у БиХ Хусеина Мујановића, који је прошле седмице ухапшен у Прибоју под сумњом да је починио кривично дјело ратни злочин против цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија.

Мујановићу, који има држављанство БиХ, након хапшења је одређен притвор који може трајати и до три мјесеца, а предмет против њега заведен је и у Тужилаштву БиХ.

Ратни управник логора у сарајевском насељу Храсница Хусеин /Салиха/ Мујановић ухапшен је 31. јула према потјерници МУП-а Србије, на граничном прелазу Прибој-Увац.

Из београдског Центра за истраживање српских страдања у 20. вијеку Срни је раније речено да се Мујановић налази у њиховој бази бошњачких ратних злочинаца као управник логора у Храсници од јула до краја септембра 1992. године.

Према подацима тог центра, за вријеме док је Мујановић управљао тим логором, убијено је више од 10 логораша Срба, а вршена су и сурова мучења затвореника.

Мујановић је био припадник муслиманско-хрватских формација и на терет му се стављају злочини против српских цивила у периоду од априла 1992. године до краја 1994. године у насељима Храсница и Соколовић колонија.