latinica  ћирилица
10/08/2018 |  19:53 | Аутор: СРНА

Павић: Бошњаци желе Уједињене Европске Емирате

Политиколог из Београда Александар Павић оцијенио је да иза иницијативе потпредсједника Републике Српске из СДА Рамиза Салкића о промјени назива Републике Српске у позадини крије суштински мржња према Србима и хришћанима.
Александар Павић (фото: sveosrpskoj.com) -
Александар Павић (фото: sveosrpskoj.com)

"Питати Бошњаке шта би они хтели, било би сулудо, осим уколико они не желе да питају Србе како би они желели да се назове БиХ, а то се сигурно неће десити. Мислим да би они највише волели да то буде неки `уједињени европски емирати`, да би им то било баш по мери", каже Павић.

Павић је рекао за "Спутњик" да било које име за Српску, које би евентуално предложили Бошњаци, Срби неће прихватити.

Павић каже да је "Салкић члан удруженог злочиначког подухвата који се зове СДА и који је одговоран за избијање рата у БиХ".

"Оснивач странке Алија Изетбеговић одбио је два мировна плана који би спречили рат у БиХ и они су искључиви кривци за крвопролиће, јер желе да контролишу целу државу. Није им била добра Југославија да живе заједно са Србима и Хрватима и другим народима, али зато желе да натерају Србе и Хрвате да живе у БиХ коју они контролишу", каже Павић.

Он истиче да је у томе читава позадина Салкићеве иницијативе, који је, како каже, војник Алије Изетбеговића.

"Он је један муџахедин у кравати и оделу, али кравата и одело не треба да заваравају. Његова једина сврха у политичком животу је да нема Републике Српске и по могућности да нема Срба, а затим ни Хрвата у БиХ. Он је члан екстремистичке организације која би у нормалној држави требало да буде забрањена", сматра Павић.

Павић оцјењује да је Салкићева иницијатива за промјену назива Републике Српске у служби предизборне кампање, али и да би члан СДА то причао и без кампање јер, како каже, СДА никад неће бити задовољна Дејтонским споразумом, јер им страшно смета Република Српска.

"Нема тог имена које би њих задовољило, осим да носи назив БиХ, као што други ентитет у себи носи назив БиХ, али по могућности да ту буду само већински муслимани, да ту вехабије контролишу све џамије, да може `зелена трансверзала` да се споји и да онда могу да окрену своје видике тамо даље према Западу и према новом џихаду у Европи", додао је Павић.

Павић наводи да Бошњаци муслимани једноставно не могу да прежале што овде више нема Отоманског царства и што они не уживају привилегије над хришћанима.

"Они се неће смирити док овде положај хришћана на целом простору не буде као што је, рецимо, у данашњој Саудијској Арабији, где је забрањено бити хришћанин", додао је Павић.

То је позадина свега, подвлачи Павић и каже да све друго што причају о грађанској демократији, јесте маска и лаж.

"Довољно је видети како Срби живе у Федерацији БиХ, да се види шта би они урадили са Србима да имају власт, шта би они урадили у Републици Српској са Србима да имају власт, све друго је само маска", истиче Павић, напомињући да је Сарајево сада претворено у неку блискоисточну престоницу, у којој практично више нема Срба, иако их је ту живјело 150.000 прије рата.

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић рекао је у уторак, 7. августа, на трибини у Градишки да сви грађани Српске морају имати једнака права, да се једнакост мора огледати и у називу ентитета, што тренутно није случај, и да зато треба промијенити називе ентитета.