latinica  ћирилица
13/08/2018 |  14:12 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Џендер центар: Вукановићеви ставови порука свим женама да су мање вриједан дио друштва

Из Џендер центра - Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске саопштено је данас, поводом текстова Небојше Вукановића објављених на његовом блогу под називом "Баба Биљана као опомена" и "Зашто црвена кука и мотика брани бабу Биљану и напада Радована?", да смо суочени са омаловажавањем жене као људског бића.
Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске - Џендер центар - Фото: илустрација
Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске - Џендер центарФото: илустрација

"У наведеним текстовима, прва жена предсједница Републике Српске Биљана Плавшић приказана је на увредљив, омаловажавајући и понижавајући начин, с обзиром на пол и старосну доб... Оваквим односом према женама које су јавне и политичке личности шаље се порука свим женама да су мање вриједан и насиљу доступан дио друштва и омаловажава се њихова улога и значај у политичком животу без обзира на припадност политичкој партији", истиче се у писаном одговору на питање Срне да прокоментаришу став кандидата СДС-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске Небојше Вукановића да никада не треба предати власт у руке, како је навео, неуравнотеженим женама које својим "девијантним понашањем могу да угрозе функционисање Републике Српске".

Из овог центра осуђује овакво приказивање, односно представљање било којег лица као назаконито поступање, те указује на одредбу члана 21 став 2 Закона о равноправности полова у БиХ, којим је прописано да је "забрањено јавно приказивање и представљање било којег лица на увредљив, омаловажавајући и понижавајући начин, с обзиром на пол".

"Када се говори о женама у јавном или приватном контексту, било да су младе или старе, заслужују апсолутно поштовање од цијелог друштва. Приказивањем лица или групе лица на увредљив, омаловажавајући и понижавајући начин с обзиром на пол, крше се основна људска права и вријеђа људско достојанство, што за посљедицу може имати кривичну и грађанску одговорност", упозоравају из Џендер центра.

Из овог центра подсјећају да жене чине више од половине становништва Републике Српске и свакодневно, својим радом и залагањем, како у јавној, тако и у приватној сфери доприносе стварању демократског друштва у коме смо сви једнаки и равноправни.

С обзиром на то, Џендер центар Републике Српске подсјећа "све појединце/појединке, да се у јавном простору уздрже од било ког вида дискриминације, јавног приказивања и представљања било које особе на увредљив, омаловажавајући или понижавајући начин без обзира на пол".