latinica  ћирилица
14/08/2018 |  13:04 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Линта: Изјава Ковача о одштети од Београда је апсурдна и провокативна

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра апсурдном и провокативном изјаву посланика ХДЗ Мире Ковача, да ће Србија морати да ријеши питање одштете хрватским логорашима у склопу преговора о прикључењу ЕУ.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта у саопштењу истиче да ова изјава Ковача, који је и бивши шеф хрватске дипломатије, само потврђује да је данашња Хрватска настала на темељима нацистичке НДХ, јер их повезују усташка идеологија, мржња према Србима, убијање, протјеривање и покрштавање Срба и отимање и уништавање српске имовине.

"Један од доказа проусташког карактера данашње Хрватске јесте чињеница да упорно одбија да жртвама усташких злочина, њиховим насљедницима и родбини исплати новчану одштету за материјалну штету због одузете имовине, као и за нематеријалну штету коју су претрпјели заточеници усташких логора за вријеме Другог свјетског рата", додаје се у саопштењу.

Осим тога, напомиње се, Хрватска одбија да исплати одштету породицама српских жртава, као и српским логорашима који су били заточени у хрватским логорима за вријеме агресије Туђмановог режима на Југославију и српски народ у Хрватској.