latinica  ћирилица
17/08/2018 |  13:26 | Аутор: СРНА

Богданић: Уплаћена прва транша за личне инвалиднине од око 36.000 КМ

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је Срни да је Министарство уплатило прву траншу од око 36.000 КМ за личне инвалиднине за јули.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

"Право на личну инвалиднину до сада је на основу поднесених захтјева и рјешења о прихватању права на личну инвалиднину остварило укупно 366 корисника, од тога 287 пунољетних и 79 малољетних из 28 општина у Српској", рекао је Богданић.

Он је додао да се очекује већи број коринсика у наредном периоду, поручивши да сви који због прикупљања документације још нису остварили ово право, могу да очекују да ће им се у наредном периоду рјешењем право на накнаду личне инвалиднине признати ретроактивно.

Богданић је напоменуо да је интересантна чињеница да већи градови још нису обрадили захтјеве, те додао да је процјена Министарства да ће бити око 2.000 корисника овог права.

Он је апеловао на центре за социјални рад да што прије ажурирају и обраде примљене захтјеве.

"Исплата личне инвалиднине, као новог права у систему социјалне заштите, представља знатну подршку лицима са инвалидитетом и значајан корак у превенцији смјештаја лица са инвалидитетом у установе, као и подршку породицама лица са инвалидитетом", оцијенио је Богданић.

Он је истакао да је систем социјалне заштите у овом случају одговорио задатку у виду подршке лицима са инвалидитетом, а у складу с циљевима дефинисаним Стратегијом унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској од 2017. до 2026. године.

Он је напоменуо да је ово право Влада регулисала одлуком, додавши да до краја године очекује доношење закона да би ово право постало законска обавеза.

Средства за ову намјену обезбиједила је Влада Републике Српске путем Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.