latinica  ћирилица
20/08/2018 |  14:51 | Аутор: СРНА

Богданић: Отварање болнице Источно Сарајево почетком октобра

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић очекује да ће Болница Источно Сарајево бити завршена и отворена почетком октобра, што је садашња Влада Републике Српске обећала да ће бити урађено за вријеме њеног мандата.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Након обиласка градилиштва новог објекта болнице, Богданић је рекао новинарима у Источном Сарајеву да сви који су учествовали у овом пројекту, почевши од Владе која је обезбиједила финансијска средства до извођача радова, могу бити поносни на пројекат који се реализује у рекордно кратком временском периоду.

Богданић каже да се на овај начин показује да Република Српска има грађевинску оперативу и способне људе да и овакве сложене пројекте изведу на квалитетан и добар начин.

"Извођач радова 'Марковић инвест' из Лакташа је обезбиједио средства, а Влада од почетка године исплаћује их у једнаким ратама, тако да мислим да ће све бити завршено како је уговором предвиђено", истакао је Богданић.

Током обиласка градилишта, министар се увјерио да су у току радови на вањском уређењу те завршни грађевински радови који би требало да буду окончани у наредних петнаестак дана, након чега ће услиједити монтирање медицинске опреме.

"Ова болница ће почети да функционише одмах по њеном отварању и мислим да је становништво Сарајевско-романијске регије итекако заслужило да има једну овакву здравствену установу", нагласио је Богданић.

Директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић рекао је новинарима да вриједност нове опреме износи 10 милиона КМ, што значи да ће дијагностичка, лабораторијска, те опрема операционе сале бити потпуно нова и по европским стандардима.

Тодоровић је нагласио да ова медицинска установа располаже солидним кадром, нагласивши да имају план како да школују нови кадар и примају млади, као и на које специјализације да их шаљу.

Он је додао да су велика средства улагали у образовање људи, што намјеравају чинити и у наредном периоду.

Нова болница имаће 12.000 метара квадратних, а у њену изградњу је уложено 55 милиона КМ буџетских средстава Републике Српске и Владе.

Камен-темељац за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву положен је 7. јула прошле године.

Зграду ће чинити два спојена објекта - стационарни и технички, који ће бити повезани са изграђеним поликлиничким објектом.

Планирано је да нова Болница Источно Сарајево, када у потпуности буде завршена, дугорочно опслужује 120.000 становника Сарајевско-романијске регије, пружајући савремене медицинске услуге.