latinica  ћирилица
20/08/2018 |  16:31 ⇒ 18:52 | Аутор: СРНА

Бочвеј: Размотрићемо одлуку о признању самопроглашеног Косова

Министар спољних послова Гане Ширли Ајоркор Бочвеј најавила је данас у Београду да ће влада њене земље размотрити донесену одлуку о признању такозваног Косова.
Београд: Дачић - Бочвеј прес - Фото: СРНА
Београд: Дачић - Бочвеј пресФото: СРНА

Бочвејева је рекла да је ту одлуку донијела претходна администрација у Гани, што је била главна препрека развоју односа са Србијом.

"Тачно је да је одлука донесена пре неколико година, али је битно наше присуство данас овде", рекла је она на заједничкој конференцији за новинаре с министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Бочвејева је додала и да нико од званичника Гане досад није посјетио /самопроглашено/ Косово, пренијели су београдски медији.

"Радије бисмо имали односе с вама јер сте ви наши савезници", рекла је Ширли Бочвеј, додавши да је делегација Гане наишла на велику добродошлицу у Србији.

Дачић је, поводом медијских навода да се у Приштини разматра демаркација границе са централном Србијом, рекао да нема никаквих корака у том смјеру док не буде постигнут договор.

"Каква демаркација, добро знате да постоји административна линија коју скоро 20 година контолише Кфор. Никаквих других активности нема", истакао је Дачић.

Он је рекао и да је Косово једнострано прогласило независност, али да о демаркацији не може одлучивати на исти начин "јер постоје неке ствари које се не могу тако радити".

"Нема никаквих корака у том смеру док се не постигне договор", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је поновио да Београд жели компромис о питању Косова и Метохије и да ће дијалог с Приштином бити настављен у септембру.

Поводом навода да је све готово и завршено у вези с Косовом и Метохијом, Дачић је рекао да су то "празне приче".

"Желимо најмање лоше решење за све", рекао је Дачић који је на питање новинара о евентуалном референдуму о Косову и Метохији одговорио: "Одосте далеко".

"Налазимо се на крају почетка овог преговарачког поглавља и трагамо за креативним решењем, што би рекла америчка администрација", рекао је Дачић.