latinica  ћирилица
21/08/2018 |  09:50 ⇒ 09:52 | Аутор: РТРС

ИСИС у пет кампова на Косову обучава 300 дјеце за терористе

На Косову постоји пет добро скривених кампова у којима ИСИС обучава за терористичке нападе 300 деце старости од седам до 17 година, открива за Информер оснивач и председник Центра за безбедност, истраге и одбрану ДБА Стеван Ђокић.
Исис кампови за дјецу (Фото: informer.rs) -
Исис кампови за дјецу (Фото: informer.rs)

Сваки од тих такозваних "црних кампова" може да прими по 60 дјеце, а највећи се налази у селу Дебелде, источно од Качаника, на граници са Македонијом, само двадесетак километара од територије централне Србије.

Остали центри за обуку смјештени су у неприступачним брдима у околини Призрена, Пећи, Дечана и у близини пута Урошевац-Ђаковица код Ораховца. Према сазнањима Информера, дјецу у камповима индоктринирају радикални имами са Косова, а за терористичке акције их обучавају џихадисти из јужне српске покрајине, који су ратовали у Сирији.

Први човјек ДБА Стеван Ђокић објашњава да су ови озлоглашени центри за обуку јавна тајна на Косову и да је најопаснија ствар што родитељи свјесно и добровољно шаљу дјецу у њих.

- На Косову постоји пет терористичких кампова за обуку дјеце до 17 година, који су добро скривени у брдима и неприступачним селима, али сви знају да они постоје. Ови центри се зову "Кампет ел зеза", или "црни кампови", и у њима су некада били обучавани терористи ОВК, док сада борци ИСИС-а тамо уче дјецу да користе оружје, експлозиве и да ратују у најразличитијим условима. Пошто је ИСИС-у на Косову приступило више од сто албанских породица, у овим центрима у сваком тренутку борави око 300 њихове дјеце. Што је најгоре, њихови родитељи су на то пристали и све то у потпуности подржавају. Највећи такав центар налази се у селу Дебелде код Качаника, а још четири су распоређена у дијеловима Косова ближе граници са Албанијом. То је велики безбједности ризик и за Србију и за цио регион, јер примјера ради, овај камп који се налази код Качаника, ваздушном линијом је само 20 километра удаљен од територије централне Србије - упозорио је Ђокић.

Међународни стручњак за тероризам Џевад Галијашевић тврди да су ови кампови изузетно опасни, јер се тој дјеци у потпуности испира мозак са циљем да свако од њих заврши као бомбаш самоубица. Он упозорава и да ће у блиској будућности на мети те дјеце терориста највјероватније бити и градови у Србији.

- Изузетно је опасно када дјетету већ са седам година исперете мозак тероризмом и радикалним исламом. Ти малишани се више никада не могу вратити нормалном животу и цео животни век ће провести као пријетња по безбједност људи. Са једне стране имате индоктринацију радикалних имама, а са друге обуку коју спроводе окореле убице, џихадисти ИСИС са ратним искуством, повратници са фронтова у Сирији и Ираку. Ова дјеца терористи ће кроз неколико година бити огромна претња за цео регион, посебно за Србију и Београд - алармира Галијашевић.

Бивши оперативац ДБ-а Божо Спасић упозорио је да, осим руковања оружјем и експлозивима, ову децу уче и раду са компјутерима, дроновима и осталим модерним електронским технологијама, што је јасно упозорење да безбједносне службе Србије морају свакодневно да мотре на ове кампове.

- Ти кампови су постојали и раније, било их је седам и тамо су се обучавали терористи ОВК. Проблем је што сада у њима обучавају дјецу, што је јако опасно јер ти малишани могу неометано да се крећу кроз Србију. Они много лакше него одрасли могу да дођу у ситуацију да изведу неки терористички напад јер нико не сумња у дете. Уз све то, њих сада не уче као раније да пуцају и бацају бомбе, већ их обучавају да рукују са компјутерима, дроновима и осталим модерним електронским технологијама. Због свега тога, неопходно је да наше безбједносне службе све ово схвате максимално озбиљно и да константно пратимо и снимамо рад тих кампова - објаснио је Спасић.

Стручњак за безбејдност Орхан Драгаш сматра да ће ови кампови за обуку дјеце врло брзо постати пријетња и за Балкан и за цијелу Европу и да би спонзори косовске независности САД и Немачка што прије морале да ријеше овај случај.

- Од једне квазидржаве као што је Косово не може се очекивати да поступа одговорно као Србија, која је пре неколико дана затворила нешто што је макар и заличило на војни камп за децу. Нажалост, они раде управо обрнуто, и организују такве кампове. Међународна заједница, пре свега спонзори косовске независности САД и Немачка, морају што пре да истраже и моментално затворе ове кампове на Косову да све не би имало последице несагледивих размера - упозорава Драгаш.

Џевад Галијашевић је открио за Информер и да, баш као и деведесетих година, стварање терористичких кампова здушно подржавају и потпомажу пензионисани генерали НАТО пакта: - Истина је да на Косову ту децу обучавају искусни борци ИСИС-а, али ничега тога не би могло да буде да не постоји амерички благослов из базе Бондстил. Нјима одговара да имају малу војску у Европи на територији коју контролишу. Уз то, и дан данас у тим камповима са децом терористима раде и пензионисани амерички и НАТО генерали. Исто као што је било и деведесетих година када су обучавали терористе ОВК за рат против Србије - објашњава Галијашевић.

Извор: Информер