latinica  ћирилица
21/08/2018 |  15:49 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Како ће се гријати становници Новог Града; огрев скупљи него прошле године

У Новом Граду већ 26 година није у функцији систем централног граског гријања. Мјештани ове општине, због тога, у другој половини августа, набављају дрво за огрјев. Ове године чиниће то по вишим цијенама, него прошле године.

Јово Мраз станује у насељу Ограде. Још није набавио дрва за наредну гријну сезону, али се за цијене распитао.

"Цијене се крећу од шездесет до седамдесет марака, у зависности од продавача и врсте дрвета.Је ли то скупо? За наша примања то је прилично. а у нашем насељу је највише пензионера", каже Мраз.

На питање да ли би било боље да се грију на градско гријање, Јово каже да можда и не би јер, истиче градско гријање је скупље.

Дрва су скупа је и Исмету Велетанлићу, али дрва се, каже, морају набавити. У јуну их је припремио за предстојећу зиму.

"Обично купим шест до седам метара, а нешто остане. О цијени, да право кажем, и не размишљам јер кад дрва затребају нема везе колико коштају - купити се морају", истиче Велетанлић.

У појединим зградама, станари су се сами организовали и ријешили проблем гријања. Примјер је Заједница етажних власника у Улици Карађорђа Петровића број 8 гдје су станари прије 12 година самоиницијативно дигли кредит и купили пећ за централно гријање.

"Кредит смо отплатили заједно и сада се без проблема гријемо на дрва, а сваки стан купи 10 метара огрева", каже Новица Рисојевић.

У Новом Граду било је неколико покушаја рјешавања проблема гријања. Међутим, све је остало на покушају, јер није било заинтересованих инвеститора након приватизације станова. С друге стране, ни Заједнице етажних власника нису покретале ово питање и кандидовале га надлежним у локалној заједници.