latinica  ћирилица
21/08/2018 |  20:25 | Аутор: БЕТА

"Њемачка има моралну обавезу да тражи правду за жртве Холокауста"

Немачки министар иностраних послова Хеико Мас је данас изјавио да његова земља има "моралну обавезу" да тражи правду за жртве холокауста, након што су у уторак ујутру САД испоручиле бившег чувара у нацистичком логору Јакива Палија Њемачкој.
Јакив Палиј (Фото: nydailynews.com) -
Јакив Палиј (Фото: nydailynews.com)

Палиј, 95-годишњи чувар у нацистичком концентрационом логору Травники у Другом свјетском рату, стигао је данас у Дизелдорф, а локалне власти округа Варендорф, близу Минстера, најавиле су да би он могао да буде у дом за старе у оближњем Ахлену.

Њемачко тужилаштво раније назначило да изгледа да нема довољно доказа да се подигне оптужница за ратни злочин.

Бијела кућа саопштила је да је 95-годишњи чувар депортован данас у Њемачку, 14 година пошто је судија наложио његово протеривање.

Послије Другог свјетског рата, Палиј је крио своју умијешаност у покољ Јевреја у концентрационом логору Травники у окупираној Пољској и добио дозволу за улазак у САД тврдњом да је рат провео као сељак и фабрички радник, пренио је АП.

Суд је Палију одузео држављанство 2003. због "учешћа у дјелима против јеврејских цивила" као наоружани чувар у Травники. Судија је наложио депортацију Палија 2004, али је он наставио да живи у својој кући у Квинсу зато што ниједна земља није хтјела да га прими. Јеврејске заједнице су организовале протесте код његове зграде с повицима "ваш комшија је нациста".

Према америчком министарству правде, Палиј је био у Травники 1943, исте године када је око 6.000 затвореника из кампова и десетине хиљада других из окупиране Пољске убијено. Палиј је признао да је служио у Травники, али је негирао да је био умијешан у ратне злочине.