latinica  ћирилица
22/08/2018 |  13:29 | Аутор: СРНА

Јукић: Пријетње смрћу шаљу у покушају да утичу на судске поступке

Потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружица Јукић каже да не може рећи да је задовољна радом правосуђа БиХ све док не буду ријешени предмети ратних злочина и организованог криминала иако је, како је нагласила, чињеница да је рад правосуђа побољшан у посљедње вријеме.

Јукићева је у интервјуу Срни истакла да су предмети ратних злочина требало да буду давно завршени јер жртве траже сатисфакцију.

"Помирење међу народима наступа тек када се процесуира и задњи ратни злочинац. Свако мора одговарати за ратни злочин који је починио. Очигледно је да у посљедње вријеме пријетње смрћу носиоцима највиших правосудних институција шаљу они који тиме покушавају да утичу на судске поступке. То мишљење извлачим из садржаја пријетећих порука", каже Јукиђева.

Она је додала да су јој и раније пријетили путем друштвених мрежа, преко групе под називом "Хапси, Мектићу, хапси", те да је очигледно да се то дешавало због њене тужбе за клевету коју је поднијела против министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића због изношења неистинитих информација.

"Ту су побиједиле истина и правда. Дакле, епилог поступака против двоје Срба у правосуђу које сам наводно ја штитила је позитиван. Предсједник Општинског суда у Тешњу Здравко Поповић је правоснажно ослобођен кривице, а против предсједника Општинског суда у Калесији Дражане Пејановић је обустављена истрага јер не постоје докази да је учинила кривично дјело. Требало би да се запитају сви они који олако некога јавно оптужују какву и колику штету чине тим људима и њиховим породицама", констатовала је Јукићева.

Она је додала да је предмет у вези са пријетњама упућеним њој заведен у Тужилаштву Би Х, али да не зна је ли у том предмету нешто рађено. Једина информација је, каже, да је то прослијеђено МУП-у Републике Српске.

Интересантно је, додаје Јукићева, да је у исто вријеме путем фејсбука пријећено и једном новинару и да је тај човјек у року мјесец и осуђен.

"Очигледно је да постоје различити аршини. Што се мене тиче не морају више ни да воде истрагу. Човјек сагори у чекању, а те особе ми више и не упућују неке пријетње", каже она.

Јукићева је рекла и да не зна тачно ко је покренуо хајку на њу због забране ношења вјерских обиљежја у суду, прије неколико година, али да се увјерила да се ту појављују одређене исламске организације и часописи.

Каже да је реакција таква каква јесте онда када људи погрешно разумију само оно што њима иде у корист.

"Ја се држим Устава и закона БиХ. Одувијек се знало да судије не могу да носе вјерска обиљежја нити да упражњавају вјерске обичаје. Тако је било и прије рата. То је прописано законима о судовима, и онда и данас. Дакле, свако након суднице и суда може испољавати вјерске обичаје и носити обиљежја, али док су у суду, они се морају придржавати закона. Те одредбе закона се не односе на странке и свједоке, осим када суд мора идентификовати особу, када треба да се открије њено лице како би суд могао да прати реакцију и да би остали могли препознати особу", каже Јукићева.

Она додаје да су те вјерске забране установљене ради заштите странака.

Странке, каже, не вјерују некоме ко је обучен у вјерску одјећу, а поготово ако се суди са неким ко је исте вјерске припадности као судија.

"Можете ли замислити часну сестру као судију, јер и оне су врло образоване и могле би бити именоване за судије, а да се на другој страни нађе као тужени или тужилац Католичка црква. Сигурни будите да би свака странка сумњала у пристрасност тог судије. Дакле, има занимања која дозвољавају и ношење вјерских обиљежја, па нека свако бира", рекла је Јукићева.

Говорећи о нападу Мектића на њу и на друге носиоце функција у правосуђу путем медија, потпредсједник ВСТС-а каже да има информације да су министра безбједности на то наговарали они који су му давали лажне информације.

Каже да никога не треба нападати путем медија, него да треба пријавити надлежном тужилаштву ако је неко од носилаца функција у правосуђа починио кривично дјело.

Јукићева је нагласила да се и она бори против криминала у правосуђу, али да то не износи то у медијима.

Одговарајући на питање о прислушкивању ње и главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић, Јукићева каже да се, након што су добиле транскрипте тог прислушкивања и праћења, те њену комуникацију путем службеног мејла, увјерила да је разговор између ње и Тадићеве аутентичан, као и њени службени мејлови.

"Истина је да нас је неко и прислушкивао и пратио. У свим другим државама то би било алармантно стање док се не пронађе ко је починилац, али у нашој држави то није. Шта више, поједини медији пишу да је све лаж јер је новинар Јосип Шимић, који је све то објелоданио, стављен у притвор ради наводног фалсификата наредбе о прислушкивању. Тек након правоснажне пресуде знаћемо је ли он фалсификовао наредбу, али та наредба нема никакве везе са подацима који се налазе на том транскрипту јер су они истинити. Показали су да смо Тадићева и ја прислушкиване. Шимић није могао знати шта смо она и ја разговарале мобилним телефоном нити је могао знати за садржај мојих службених мејлова. Неко му је то морао дати. А сад је питање ко нас је то прислушкивао и пратио", рекла је Јукићева.

Она је навела да је било доста критика на њен, и на рад предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије, али да је очигледно да су биле неосноване.

"Све те критике које се односе на мене долазиле су од појединаца који су незадовољни избором судија и тужилаца јер су жељели да бирамо лица која би радила за њих. Дакле, и Тегелтија и ја смо изабрани по други пут на исте функције и то тако да нас је изабрала већина судија. Ја сам имала 14 противкандидата. Изабрале су нас колеге чланови ВСТС-а. Од укупно 14 гласова, ми смо добили по 13", каже потпредсједник ВСТС-а.

Јукићева је закључила да је јасно да их људи у правосуђу подржавају и да није истина да је ВСТС подијељен.