latinica  ћирилица
22/08/2018 |  14:43 | Аутор: СРНА

Драгојловић: Србе у Доњој Махали тукао и оптужени Мато Живковић

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Сретко Драгојловић рекао је да га је у школи у Доњој Махали, осим Пере Винцетића, тукао и оптужени Мато Живковић.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Дагојловић је у Суду БиХ рекао да су Срби из Новог Града преваром затворени у основну школу и предузеће "Стролит" у Оџаку, након што су са припадницима ХВО-а који су их држали у окружењу, договорили да ће предати оружје и отићи са тог подручја.

"У `Стролиту` је у три просторије било затворено 120 Срба. Одатле смо пребачени у основну школу, из које сам одведен у Босански Брод гдје сам био два мјесеца, до 6. или 7. октобра 1992. године. Након тога протјерани смо у Славонски Брод гдје смо у једној кафани преноћили и наредног дана скелом одведени у основну школу у Доњу Махалу. Одмах по доласку на улазу у школу смо били претучени", испричао је Драгојловић.

Према његовим ријечима, војна полиција их је тукла рукама, ногама и палицама, а током ноћи било је и појединачних малтретирања, што су углавном чинили Пера Винцетић, те Анто и Мато Живковић.

"Мене је три, четири пута тукао Мато. Шутао ме ногама, ударао палицама и шамарао. Све је зависило од његове воље, а ја сам се осјећао као нула од човјека. Нисам лично видио да је Анто некога ударао", рекао је Драгојловић.

Он је додао да су ујутро, током постројавања, поново били пребијани додајући да не зна ко је то чинио јер, како је казао, то нису смјели гледати.

Драгојловић је навео да је затворене Србе старије од 40 година војна полиција пребацила у спортску салу школе у Орашју, одакле су свакоднево ишли на копање ровова и траншеа.

"Војна полиција нас је дизала и одводила на радове гдје се пуцало. У децембру 1992. током копања траншеа за тенкове у Видовицама, видио сам да је од гранате погинуо Вид Павић, а његов брат Чедо рањен", навео је Драгојловић.

Након мјесец дана проведених у Орашју Драгојловић је рекао да је поново враћен у Доњу Махалу, јер им је тамо недостајало људи за копање траншеа за тенкове, додајући да је у том периоду рањен у два наврата.

Свједок Тужилаштва Гоја Гајић рекла је да је њен супруг Максим са којим је живјела у Лончарима, нестао 2. маја 1992. године заједно са Јованом Стевановићем и Сенахидом Ђуђићем.

"Јавили су ми да су заробљени у Доњој Махали, а Јово Стевановић, који је био заробљен са мојим мужем, касније ми је рекао да му је Зоран Калинић из Славонске Пожеге забио нож у врат и убио га", навела је Гајићева.

Током унакрсног испитивања одбрана оптужених, Гајићева је потврдила да је њен супруг био припадник Војске Републике Српске, да је био на линији разграничења са хрватском војском, те да није чула да јој је супруг затечен у пљачки хрватских кућа у Видовицама због чега је приведен.

Трећи свједок Тужилаштва БиХ, Раденко Стојнић рекао је да је од Александра Божића чуо да је његов брат Ранко убијен у логору у Доњој Махали.

"Мој брат је средином априла 1992. године кренуо према Загребу гдје је радио, а Александар, који је био у логору с мојим братом, рекао ми је да је у Жупањи истјеран из аутобуса и одведен у логор. Рекао ми је да је тамо мучен и пребијан, а да су то чинили извјеснин Дама, Луна, Амазонка, Пера Винцетић, а да га је убио Мато Живковић", рекао је Стојнић.

Он је додао да му је Александар рекао да је Ранко убијен како га не би видио Међународни црвени крст који је сутрадан требао да дође.

"Његови посмртни остаци пронађени су између два споменика у православном гробљу у Доњој Махали", навео је Стојнић.

За злочине у Орашју оптужени су генерал Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва - убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за 29. август.