latinica  ћирилица
22/08/2018 |  16:55 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Звиздић: Савјет министара води "процесе јачања државних институција"

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је су "процеси које води Савјет министара везани за јачање државних институција".
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Реагујући на изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да споразум Савјета министара и УСАИД-а, у вези са наводном борбом против криминала и корупције, има скривене и коруптивне намјере, те да је успостављена нова пракса да Савјет министара прихвата имплементацију осам милиона долара посредством невладиних организација, а без сагласности ентитета, Звиздић је рекао да Додику не смета процедура већ управо процеси које води Савјет министара, јер су везани за "јачање државних институција и владавину права".

Он је навео да Приједлога Споразума о грант средствима за развојне циљеве" између САД, путем Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/ и БиХ, путем Агенције за јавне набавке БиХ, потпуно је транспарентно припремљен, разматран и прихваћен на сједници Савјета министара, 16. августа, који, како каже, није био у обавези да у вези с тим тражи мишљење нижих нивоа власти.

"Нисмо то урадили сада, и нећемо то радити у било којој процедури која је у надлежности државе БиХ, и у том смислу Савјет министара уопште не обавезује, нити интересује шта о томе мисле ентитетски функционери. Став Савјета министара је од почетка јасан, прихватамо, па чак и подстичемо добру сарадњу, али не дозвољавамо мијешање у уставне надлежности државе БиХ", каже Звиздић.