latinica  ћирилица
22/08/2018 |  16:58 | Аутор: СРНА

Нема поузданог одговора да ли ће бити испоштован рок од три мјесеца

У Дирекцији за европске интеграције /ДЕИ/ Савјета министара нису у могућности да одговоре да ли ће бити испоштован рок Европске комисије од три мјесеца да се одговори 655 додатних питања за БиХ на Упитник Европске комисије.
БиХ и ЕУ - Фото: илустрација
БиХ и ЕУФото: илустрација

"Припрема одговора на додатна питања Европске комисије одвија се истом процедуром као и у случају Упитника. Неспорно је да институције имају претходно искуство у одговарању на Упитник, да је цјелокупан систем уходан и да је овај посао реално могуће урадити у тромјесечју, како је Европска комисија у методолошким напоменама навела да очекује", изјавила је Срни портпарол ДЕИ-а Марина Каваз Сиручић.

Она је истакла да нико не може дати поуздан одговор да ли ће таква динамика бити и реализована.

"Након што су надлежне институције са свих нивоа власти унијеле доприносе у информациони систем креиран да подржи овај посао, радне групе у систему координације сада анализирају доприносе и припремају цјеловите одговоре БиХ на додатна питања Европске комисије", рекла је она.

Према њеним ријечима, када радне групе окончају свој дио посла, услиједиће потврђивање одговора и њихово превођење на енглески језик и верификација превода.

"Евентуално нефинализирани одговори биће разматрани у форуму Комисије за европске интеграције, која је сљедећа инстанца у систему координације", додала је Сиричућева.

Европска комисија је 20. јуна прослиједила додатна питања на Упитник с циљем припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Сврха додатних питања јесте да БиХ појасни иницијалних 3.242 одговора на Упитник који су у фебруару ове године предати предједнику Еврупске комисије Жан-Клод Јункеру.

На 3.242 питања из Упитника Европске комисије је годину и два мјесеца одговарало 1.100 представника свих институција у БиХ, који су били укључени у радне групе и механизам координације.