latinica  ћирилица
25/08/2018 |  17:17 | Аутор: СРНА

Мјешовите патроле војске и полиције на граници са Албанијом

Мјешовите патроле црногорске војске и полиције већ седам дана даноноћно чувају границу са Албанијом како би спријечиле илегални улазак миграната у Црну Гору.

Припадници Војеске Црне Горе су се након 15 година вратили на границу са Албанијом као помоћ колегама из полиције, јавља Телевизија Црне Горе.

Потпуковник Војске Црне Горе Есад Мурић каже да је пјешадијски вод ангажован у зони граничног прелаза Божај и да је под командом старјешина граничне полиције.

Он каже да је кретање ограничено, а терени неприступачни, тако да је и главна улога командира да нађу најбоље начине да затворе пролазе који су најкритичнији.

"Како је копнена граница са Албанијом дугачка 113 километра тешко је открити сваки пролаз кроз који мигранти улазе на црногорску страну. Они који нелегално уђу, исто тако је и напусте", рекао је Мурић.

Начелник Одсјека за надзор границе Црне Горе Војслав Драговић рекао је да сада на дневном нивоу има петнаестак миграната, а да их је претходно било између 20 и 30.

"Када се број људи који траже азил у Црној Гори упореди са прошлом годином примјећује се већи притисак на границе", рекао је Драговић.

Он је додао да је 2017. било 840, а ове године око 2.850 миграната који су незаконито прешли границу.

"Све наше процјене указују на то да сви они користе Црну Гору као транзитно подручје, јер врло брзо након подношења захтјева за азил напуштају њену територију, такође, незаконито", рекао је Драговић.