latinica  ћирилица
26/08/2018 |  10:52 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Мигранти као руту одабрали БиХ због тешког третмана на граници са Мађарском

Нова мигрантска рута води преко БиХ само због изузетно тешког третмана миграната на српско-мађарској граници, изјавио је Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила.

"Имате најновија сазнања са терена да се људима ускраћује и храна у центрима у Мађарској и да се они гурају назад у Србију илегално и да је то пракса која, нажалост, постоји и са Хрватском. Суочени са одсуством алтернативе људи су одабрали БиХ и уз помоћ кријумчара они масовније иду тамо", рекао је Ђуровић за Радио-телевизију Србије.

Према подацима Комесаријата за избјеглице и миграције, у Србији је тренутно привремено смјештено око 3.200 миграната, а Ђуровић напомиње да 30 до 40 људи најмање дневно уђе у земљу, углавном из правца Македоније и Бугарске.

Он је навео да се ван центара за прихват у Србији тренутно налази око 2.000 миграната, те да су одабрали да за западноевропске земље иду преко БиХ и Хрватске.

Ђуровић је појаснио да су у Србији пуни центри за прихват миграната у дијеловима који су ближи БиХ и Хрватској.

"Више од 900 људи налази се у центру у Обреновцу, као и у центру у Бањи Ковиљачи и центру у Адашевцима где је смештен велики број миграната", каже Ђуровић.