latinica  ћирилица
26/08/2018 |  15:59 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

У сектор воћарства уложено скоро 20 милиона КМ

У сектор воћарства Влада је у посљедње четири године уложила скоро 20 милиона марака. Половина је исплаћена кроз подстицаје за произведено и продано воће. Остатак су воћари искористили за опремање воћњака.

Млађан Чекић из Грбаваца, код Градишке, воћарством се бави 20 година. Производњу је организовао на 15 хектара. Ових дана одлучио се за инвестицију на пет хектара, под засадом јабуке. Осим подстицаја, користиће и кредит Партнер фонда Министарства пољопривреде, као најповољнија.

За подизање противградних мрежа широм Српске воћари су користили милион и 133 хиљаде марака субвенција. За изградњу хладњача, воћарима је за четири године исплаћено 650 хиљада марака субвенција. Ове године значајно су повећана средства за произведено и продано воће.

Примијењене комплетне агротехничке мјере уз инвестиције у опремање воћњака Чекићу гарантују добар принос јабуке и шљиве. Бресква је већ обрана и продана по повољној цијени.

Воћарима су у протекле четири године обезбијеђене и премије за садни материјал, подизање вишегодишњих засада, набавку опреме за наводњавање, мјере заштите здравља биља, санирање штета и премије за осигурање у пољопривреди. Тако домаћи воћари, по хектару површине, имају веће премије од појединих чланица Европске уније.

У посљедње четири године, захваљујући прије свега руском тржишту, извоз воћа стално расте. Укупно је извезено 102 хиљаде тона, укупне вриједности 178 и по милиона марака. Само прошле године извезено је више од 31 хиљаду тона, са вриједности 18 и по милиона марака, што је за 52 % више од петогодишњег просјека.

Детаљније у прилогу...