latinica  ћирилица
28/08/2018 |  10:08 ⇒ 11:41 | Аутор: СРНА

Влада улаже средства у Пале

Према подацима Владе Републике Српске, до сада је по различитим основама из Развојног програма и из Буџета Републике у општину Пале уложено око 80 милиона КМ, док је кроз кредите Инвестиционо-развојне банке пласирано још око 48,6 милиона КМ.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

У Влади Српске Срни је речено да ће у овој години бити уложено још око 1,6 КМ за реконструкцију Романијске улице, изградњу Музеја одбрамбено-отаџбинског рата и опремање основних школа "Пале" и "Србија".

Из средстава Социјално-економске компоненте Развојног програма Републике Српске за пројекте који се реализују на подручју општине Пале одобрено је 26,6 милиона КМ.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида на подручју ове локалне заједнице, Влада Српске је уложила више од 10 милиона КМ.

Захваљујући тим средствима, стамбено су збринуте 148 породице, од чега изградњом станова њих 87, док је неповратна новчана средства добила 61 породица.

Према подацима Владе Српске, на подручју општине Пале нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Када је ријеч о социјалном збрињавању радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, збринуто је 1.300 радника из седам предузећа, за шта је утрошено више од четири милиона КМ, док је кроз пројекте запошљавања од 2007. до 2018. запослено 838 лица, за шта је утрошено око 3,4 милиона КМ.

Кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извоза, суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће, те субвенције електричне енергије за социјално угрожене категорије, Влада Републике Српске је издвојила око 3,7 милиона КМ.

Према подацима Владе, у област пољопривреде за подручје општине Пале од 2006. до данас уложено је око 7,4 милиона КМ кроз разне пројекте, као што су подстицајна средства за развој пољопривреде и села.

Међу најзначајним улагањима у овој локалној заједници, у Влади Српске су навели улагања у област образовања - више од 31 милион КМ. Овим средствима, између осталог, изграђени су Студентски дом на Палама, Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, те обновљен објекат Ректората.

Такође, из ових средстава финансиране су и санација, реконструкција, изградња и опремање школских објеката.

Значајнија улагања на подручју ове општине су и улагања у изградњу магистралних, регионалних и локалних путних праваца, за шта је издвојено више од 20 милиона КМ.

Укупна инвестиција у оквиру пројекта "Водовод и канализација Републике Српске", који се реализује на територији више општина у Српској, за Пале износи 4,6 милиона КМ.

Кроз пројекте за омладину и спорт у овој локалној заједници издвојено је два милиона КМ, док је за одрживи повратак издвојено више од 1,7 милиона КМ.