latinica  ћирилица
28/08/2018 |  15:01 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Очекујемо реакцију Тужилаштва на Мектићеве оптужбе

СНСД очекује од надлежног тужилаштва да ће по службеној дужности покренути истрагу у вези са оптужбама министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да власт у Републици Српској за предстојеће опште изборе припрема инциденте тешког карактера с циљем, како каже, дисциплиновања Бањалуке у којој губи подршку", рекао је портпарол ове странке Радован Ковачевић.

"Ако он има поуздане информације, како тврди, о било каквом насиљу које ће да се догоди у Бањалуци или Српској, тужилаштво на то мора да реагује и он мора да подијели те информације са јавношћу у Српској", истакао је Ковачевић у изјави Срни.

Када је ријеч о његовим тврдњама да власт у Српској жели да изазове било какву врсту инцидента или хаоса, додао је Ковачевић, то је потпуна измишљотина и свима у Српској је јасно да то власт никада није урадила, нити би прибјегли таквим методама у будућности.

Он је констатовао да је јавности у Српској доста ликова на политичкој сцени попут Мектића и реторике какву он намеће, те да ће грађани Српске то јасно исказати на изборима 7. октобра.

"Апсолутно је смијешно да неко из СДС-а тврди да ми у СНСД-у имамо страх од Бањалучана. СНСД је најпопуларнија странка у Бањалуци уназад скоро двадесет година, а Мектић долази из странке која у овом граду има само једног одборника. Чак и људи који су у посљедњем периоду једини добијали одређени број гласова у СДС-у у Бањалуци, напустили ту странку", подсјетио је Ковачевић.

Он је додао да је "Мектић потпуна штеточина по интересе Српске, неко чија је реторика и дјеловање константно негативно усмјерено по интересе Српске".

Мектић је, наглашава Ковачевић, креирао и измишљену причу да у Српској постоје наводне милитаристичке формације које финансира Русија и на основу такве измишљене приче нанио је непоправљиву штету угледу Српске.

"И ово што се данас дешава са руским књижевником Захаром Прилепином само потврђује на који начин они желе да наштете односима Српске и Руске Федерације, а до тога неће доћи и ти односи ће бити добри и у будућности, што ће бити додатно потврђено већ 17. септембра, када ће у Бањалуку, на позив предсједника Српске Милорада Додика доћи министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров", нагласио је портпарол СНСД-а.

Ковачевић је истакао да ће том приликом и Драган Мектић, министар спољних послова БиХ Игор Црнадак и остали из Савеза за промјене, који су заједно са својим сарајевским партнерима увели санкције руским грађанима, морати много тога да објасне.