latinica  ћирилица
28/08/2018 |  17:56 | Аутор: СРНА

Усвојено више закључака о потписивању меморандума са Српском

Влада Србије усвојила је више закључака о потписивању меморандума са Републиком Српском, међу којима је и меморандум о сарадњи у области енергетике.
Влада Србије (Фото: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE) -
Влада Србије (Фото: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE)

Усвојени су закључак о утврђивању основе за закључивање меморандума о размјени искустава у области издавања е-грађевинских дозвола Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске, као и за закључивање меморандума о међусобном признавању "великих лиценци" између два министарства.

Влада је усвојила и закључак о утврђивање основе за закључивање споразума о сарадњи у области информационо-комуникационих технологија министарстава унутрашњих послова Србије и Републике Српске, за вођење преговора и закључивање меморандума између Министарства државне управе и локалне самоуправе Србије и Министарства управе и локалне самоуправе Српске.

Усвојен је и закључак о утврђивању основе за закључивање меморандума о сарадњи Националне академије за јавну управу Србије и Агенције за државну управу Републике Српске, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

На данашњој сједници усвојен је и Приједлог закона о рачунању времена, због потребе да Србија донесе свој закон који ће регулисати ту област и дефинисати рачунање времена. Тиме ће бити обезбијеђено јединствено рачунање времена на територији Србије усклађено са временом које користе европске земље.

Чланови Владе усвојили су и приједлоге закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Француске о размјени и узајамној заштити тајних података, о потврђивању Хонгконшке међународне конвенције о безбједном и еколошки прихватљивом рециклирању бродова, као и приједлог закона о измјенама и допунама Закона о поморској пловидби.

Усвојен је Државни програм хитних санационих радова за заштиту од вода на објектима оштећеним у поплавама у мају и јуну, за чију је хитну санацију обезбијеђено око 800 милиона динара /око 6,779 милиона евра/.

На сједници је донесен и закључак о усвајању меморандума о разумијевању између влада Србије и САД о сарадњи у области инфраструктуре, ради јачања веза двије земље и стварања повољног амбијента за улагања у Србији.

Влада је данас донијела и акт о стицању статуса института од националног значаја за Институт за нуклеарне науке "Винча" и Институт за медицинска истраживања у Београду.