latinica  ћирилица
29/08/2018 |  15:19 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

НП "Сутјеска" биљежи најбољу туристичку сезону од рата

У Националном парку "Сутјеска" љетњу туристичку сезону оцјењују најбољом у послијератном периоду.

Осим рекордног броја туриста из цијелог свијета наводе да успјехе биљеже и по инвестицијама у смјештајне капацитете и инфрастрктуру.

Туристи из цијелог свијета одушевљени су Маглићем, највишом планином у БиХ, Зеленгором, спортско-рекреативном инфраструктором и меморијалним комплексом. Међу њима и новинарка Џоан Смит из Лондона која пише за Гардијан, Телеграф и Сандеј Тајмс.

"Сензационална природа. У Уједињеном Краљевству се не зна да овдје постоји овако лијепа природа. Постоје предрасуде о земљама бивше Југославије, али ово је изванредно мјесто, прелијепе планине, живописни пејзажи, све је тако нетакнуто", каже Џоан Смит.

Урош Маринковић из Београда истиче да је на Тјентишту први пут.

"Иначе смо били на рафтингу код Фоче, предивна прерирода. Национални парк је феноменалан заиста", рекао је Маринковић.

Тјентиште је за одмор одабрао и Паљанин Бојан Живковић. Повољне цијене и занимљиви рекреативни садржаји разлог су због којег ће се вратити.

"Вјерујте ми смо били и у Прагу недавно, користили смо нешто слично. Тјентиште не каска за Европом", прича Бојан.

Од ове године понуда је побољшана и са изградњом луксузних вила на Тјентишту. Савремено опремљене магнет су за туристе током цијеле године.

"То је први пут након рата да ћемо имати смјештај. Да ћемо радити читаву годину. Имаћемо велики број гостију", навео је Дејан Павловић директор ЈУ Национални парк "Сутјеска" Тјентиште. 

У најстаријем националном парку у БиХ истичу да су до свјетски атрактивног одредишта Пријевора, одакле се стиже до најстарије прашуме у Европи и највише планине у БиХ, послије вишедеценијског ишчекивања, започели обнову и уређење пута.