latinica  ћирилица
29/08/2018 |  20:25 ⇒ 30/08/2018 | 13:29 | Аутор: РТРС

Каран: Случај "Прилепин" - обавјештајни пуч? (ВИДЕО)

Цијели случај ускраћивања права на улазак у БиХ руском држављанину Захару Прилепину само је отворио Пандорину кутију у БиХ, сматра генерални секретар у Кабинету предсједника Републике, Синиша Каран, који је у Дневнику плус наше телевизије говорио и о надлежностима ОБА и пропустима надлежних бх. институција.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Он каже да се овдје ради о једном малом обавјештајном пучу, који се десио у БиХ.

"Да је БиХ озбиљна држава, управо сва ова дешавања била би аларм за све бх. институције. То би било зелено свијетло за састанак и ријешавање питања. Када институције, које се баве провођењем закона прекрше и превазиђу своје надлежности, процедуре, то је озбиљан проблем. Када то ураде безбједносне структуре, проблем је још озбиљнији. Међутим, уколико то уради посебан сегмент ОБА, онда је то најозбиљнији проблем", наводи Каран.

Каран истиче да ОБА својим поступцима показује неколико ствари.

"Прво, својим дјеловањем су изашли из надлежности које су им законом одређене. Друго, та агенција показала је оно што је евидентно, а то је да бх. институције, посебно оне у области безбједности, не функционишту", рекао је Каран.

Он је истакао да је ОБА по закону надлежна искључиво за само једну ствар, а то је заштита уставног поретка БиХ.

"Надлежна је за безбједност уколико постоје пријетње на уставни поредак, територијални интегритет и суверенитет", каже Каран.

Цијели разговор можете погледати овдје.