latinica  ћирилица
30/08/2018 |  10:40 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Беванда: Одбор се неће изјашњавати о допису Црнатка

Члан Извршног обавјештајног одбора Вјекослав Беванда изјавио је данас да се ово тијело неће изјашњавати о допису који је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак упутио 24. августа поводом ускраћивања права на улазак у БиХ држављанину Руске Федерације Захару Прилепину.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

"Нећемо се изјашњавати јер то није надлежност Извршног обавјештајног одбора и оно што је министар Црнадак у петак, 24. августа, послије подне у медијима најавио да је затражио од овог одбора је погрешна адреса и погрешна тема. Законом је дефинисано ко одговара за рад Обавјештајно-безбједносне агенције и ко надзире рад ове агенције", рекао је Беванда новинарима у Сарајеву.

Он је нагласио да је из медија сазнао о томе прије него што је стигао допис Црнатка у понедјељак, 27. августа, напомињући да Одбор нема никакве надлежности по том питању.

"Одбор је чисто савјетодавни орган. Рад ОБА надгледа предсједавајући Савјета министара. Нормално је да у свом раду уважава ставове Савјета министара и Одбора", рекао је Беванда, који је и замјеник предсједавајућег Савјета министара.

Он је напоменуо да је законом прописано и да постоји посебан споразум између ОБА и Министарства иностраних послвоа БиХ којим је дефинисано да ово министарство или министар може тражити сваку безбједносно интересантну информацију.

"Надам се да ће се Црнадак, уколико жели да дође до информације, обратити на праве адресе и добити одговор", додао је Беванда.

Из Министарства иностраних послова БиХ раније је саопштено да је Црнадак 24. августа у допису затражио од Извршног обавјештајног одбора достављање свих расположивих информација у вези са поступком доношења одлуке о ускраћивању права на улазак у БиХ Захару Прилепину, као и информацију о усклађености ове одлуке са важећим законодавством БиХ.

Црнадак је у допису указао на важност добрих односа изграђених на узајамном повјерењу између БиХ и Руске Федерације.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је да није одговоран за забрану уласка руском писцу Захару Припепину у БиХ и није желио да саопшти разлоге због којих је ОБА донијела такву наредбу.

"Нама у Извршном обавјештајном одбору ОБА, који чине министри Мирко Шаровић, Вјекослав Беванда и ја, није јасно због чега је /министар иностраних послова/Игор Црнадак нама послао упит у вези са забраном уласка Прилепину у БиХ", рекао је Звиздић новинарима.

Амбасада Руске Федерације у БиХ још чека званичну информацију од надлежних у БиХ поводом ускраћивања права на улазак у БиХ руском држављанину Захару Прилепину.

У Амбасади Руске Федерације у БиХ Срни је данас речено да су у контакту са надлежним институцијама у БиХ, али да до сада нису добили никакву званичну информацију која би се односила на разлоге забране уласка Прилепина у БиХ.

Руском писцу Прилепину у четвртак, 23. августа, забрањен је улазак у БиХ, наводно, из безбједносних разлога.

У образложењу рјешења о забрани уласка у БиХ руском писцу, које је у посједу Срне, наводи се да његово присуство на територији БиХ "представља пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ". Ову наредбу донијела је ОБА 26. марта.

Прилепин је савремени руски писац, а његове књиге укључене су у програм руских хуманистичких факултета.

Руски писац требало је да учествује на књижевној вечери у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.