latinica  ћирилица
30/08/2018 |  12:21 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Јовичић: ОБА не може донијети одлуку о забрани уласка

Стручњак за безбједност Драгомир Јовичић тврди да Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ није могла донијети одлуку о забрани уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину и да је овај случај политизован.
Драгомир Јовичић - Фото: РТРС
Драгомир ЈовичићФото: РТРС

У изјави Срни он је појаснио да ОБА служи за прикупљање информација које би требало да прослиједи надлежним институцијама, али да у БиХ нису јасно уређене надлежности између различитих организационих дијелова.

Према његовим ријечима, ОБА може да има сазнања да грађанин неке државе не би требао да уђе у БиХ, али не може донијети одлуку да забрани уласка.

"Јавност се данима бави тим питањем, овај случај се покушава политички искористити, а мање се баве питањем да ли је нечије људско право угрожено или није. У случају Прилепина нарушена су људска права и подигнуте тензије", нагласио је Јовичић.

Он је упозорио да је ОБА изашла из оквира својих надлежности. "Вјероватно се руководила праксом таквих служби у другим државама, али се то није смјело десити, поготово што је Прилепин у више наврата већ долазио у БиХ", рекао је Јовичић.

Уз оцјену да се у овом случају ради о политизацији, он је навео да се у БиХ мора уредити системско понашање тих институција.

"Имамо сталне тензије, а можда је један од разлога и то што је изборна година. Осим тога, у БиХ нису јасно уређене надлежности између различитих организационих дијелова државе", навео је Јовичић.

Према његовим сазнањима, није било никаквог разлога да се не одобри улазак Прилепину у БиХ.

"Немам информације да је руски писац писао било какве текстове на штету неког народа. Он својим дјеловањем није могао направити било какву безбједносну пријетњу у било ком погледу и апсолутно није било разлога да се забрани улазак у БиХ", тврди Јовичић.

Прилепину је у четвртак, 23. августа, забрањен улазак у БиХ, наводно, из безбједносних разлога.

Руски писац требало је да учествује на књижевној вечери у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.