latinica  ћирилица
30/08/2018 |  14:19 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Шпирић: Шаровић је био на међународној листи, а на чијој је Прилепин?

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић позвао је Савјет министара да одговори јавности на основу које одлуке, закона и прописане процедуре је донесена одлука о забрани уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину и нагласио да је листа на којој се налазио Мирко Шаровић и којом он данас, како каже, маше - међународна.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Коментаришући јучерашњи изјаву министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирка Шаровића да се у основи противи свим врстама црних листа јер се и сам нашао на једној од њих, Шпирић је нагласио да су листе које је потписивао он у својству предсједавајућег Савјета министара биле у складу са законом, за разлику од листе на коју је стављен Прилепин.

"Одлуке које сам ја потписивао биле су у складу са законским процедурама и објављене су у Службеном гласнику због чега сада Шаровић и може да их показује јавности. Нека они покажу на основу чега они данас раде и на основу чије одлуке су забранали улазак Прилепином у БиХ. То је оно што јавност тражи", истакао је Шпирић у изјави за Срну.

Изразивши жаљење што је Шаровић својевремено доспио на листе Савјета безбједности УН-а и ЕУ, па га је Савјет министара држао на тим листама, Шпирић је истакао да Шаровић треба да каже и зашто је био на такозваним црним листама које су правиле међународне организације, а не Савјет министара.

"Такође, треба да каже да му је та иста власт, која је потписивала те одлуке и помогла да намири душевну бол у износу 100.000 КМ из буџета институција БиХ кад је изашао из притвора. Случај 'Прилепин', у који је дубоко инволвиран кадар 'савеза за по биједе', остаће као трајна мрља на њиховој савјести ако је још имају", истакао је Шпирић.

Он је нагласио да након "срамног понашања кадара савеза за по биједе слиједе можда много драстичнији случајеви који ће носити њихов потпис".

Шаровић је јуче рекао да је против било каквих црних листа, као и забрана улазака, те да питање у вези са случајем "Прилепин" није било ни на Савјету министара, ни на Извршно-обавјештајном одбору.

"Али, они који су најговорљивији у посљедње вријеме по овом питању, управо су мене ставили на црну листу, и то одлуком Савјета министара из 2007, 2008, 2009. и 2010. године, када ми је забрањен улазак и пролазак кроз БиХ као бишем предсједнику Републике Српске. Погледајте добро ко је потписник тих одлука", каже Шаровић.