latinica  ћирилица
05/09/2018 |  12:27 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Сарадња скупштина Српске и Србије најбоља до сада (ФОТО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас у Бањалуци са предсједницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, која борави у једнодневној посјети Српској.
Састанак предсједника скупштина Србије и РС - Фото: РТРС
Састанак предсједника скупштина Србије и РСФото: РТРС

Чубриловић је након састанка изјавио да је сарадња два парламента у овом сазиву НСРС најбоља од настанка Републике Српске.

Чубриловић је истакао успјешну сарадњу Српске и Србије, не само на политичком, већ и на економском плану.

- Захваљујући сарадњи власти Србије и Српске на свим нивоима урађене су многе ствари од великог значаја за Републику Српску и српски народ са ове стране Дрине. Ријеч је о великим инфраструктурним пројектима које је Србија самостално финансирала, реконструкцијама домова здравља и изградњи школа, вртића, али и привредној сарадњи. Сада су на помолу и највећи пројекти у енергетици заједничком изградњо Хидроелектране Бук бијела - рекао је Чубриловић

Он је нагласио да је Србија присутна у свакој пори живота на територији Републике Српске.

- Данас смо још једном потврдили наше опредјељење да је ова сарадња од посебног значаја за наше народе, као и за сарадњу Србије и БиХ кроз сарадњу са Републиком Српском - рекао је Чубриловић.

Гојковићева је најавила одржавање још једног састанка руководства два парламента, рекавши да ће тада бити формирана заједничка комија највиших законодавних тијела Српске и Србије.

- Задатак комисије биће контрола заједничких пројеката. Такву сарадњу Србија има само са Русијом и Кином. Данас смо закључили да смо од потписивања споразума између два парламента 2006. године најплодоноснију сарадњу имали током овог мандата. То се огледало у сарадњи наших посланика, у области сарадње радних тијела и комисја, али и на мулитилетарном плану у подршци парламентараца на тему обостраних интереса Србије и БиХ тамо гдје је било посланика српског народа - рекла је Гојковићева.

Замјеник генералног секретара Скупштине Србије Бранко Маринковић и генерални секретар Народне скупштине Српске Марко Аћић потписали су усаглашени меморандум о сарадњи служби два парламента.

Меморандумом је између осталог предвиђено стално оспособљавање и унапређивање међусобне сарадње, а генерални секретари залагаће се за остваривање сарадње на регионалним и свим другим нивоима по питањима од заједничког интереса.

Потписивању је присуствовао и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.