latinica  ћирилица
06/09/2018 |  16:42 | Аутор: СРНА

Свједок чуо да су Јукини припадници убили војнике ЈНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фердо Дејановић рекао је да је чуо да су припадници јединице Јуке Празине убили војнике ЈНА у парку испод Дома полиције.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Дејановић, који је у Дому полиције био командир Оклопно-механизованог вода, испричао је да је долазећи у базу у раним јутарњим часовима 22. априла 1992. године, видио свјеже опрану улицу испод Дома, те да му је човјек на улазу рекао да се десио злочин.

"Човјек, који је иначе помагао у кухињи, рекао ми је да су побијени припадници резервног састава ЈНА и да су их покупили и одвезли Јукини припадници", каже Дејановић.

Од Џемала Шабића, који је држао магацин у подруму Дома, чуо је да је заробљене војнике довео Мишо Жмиро са својом групом, који су били припадници Јукине јединице, те их спровели у подрум.

"Џемал ми је рекао да је у подрум сишао командант Специјалне јединице Драган Викић и наредио да се заробљеници одведу у Центар служби безбједности гдје постоје услови за њихово задржавање. Рекао је да су их Јукини припадници извели и ликвидирали у парку", испричао је свједок.

Дејановић је навео да је чуо да су тијела убијених склонили Јукини људи, а да се касније помињало да су одвезена на Дариву гдје је Центар служби безбједности накнадно вршио увиђај.

Према његовим ријечима, Јука Празина је са својим људима једно вријеме боравио у Дому полиције, није се уклапао у ту средину, те га је Викић отјерао.

Свједок је потврдио да је Неџада Херенду, за којег ни данас не зна ко је био, упознао у Дому полиције, гдје се дружио са Јуком, те да је, након Јукиног одласка, понекад долазио, али да не зна коме и зашто.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова такозване РБиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић су, према оптужници, били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 20. септембар.