latinica  ћирилица
07/09/2018 |  09:01 | Аутор: Б92

Дачић: Вучић у Бриселу само са Могеринијевом

Предсједник Србије Александар Вучић у Бриселу ће разговарати само са европским представницима, али не и са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем, јавио је РТС.
Ивица Дачић - Фото: РТС
Ивица ДачићФото: РТС

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић није ни потврдио ни негирао ту информацију, већ је рекао да ће Вучић сигурно разговарати са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, а да ће о другим састанцима одлучити тамо.

- Ми ћемо учествовати у дијалогу, разговараћемо са Федериком Могерини. Вучић је интелигентан и неће дозволити да се одговорност подијели и на Србију. Учествоваћемо у дијалогу у разговору са Могеринијевом да неко не каже да Србија опструира процес - рекао је Дачић.

Додао је да је Вучић суочен са опструкцијом његове посјете и са пријетњама, што показује да се не жели мировни споразум.

- Очигледно је ријеч о координисаној активности која охрабрује све који су против постизања споразума. Важно је да људи у међународној заједници виде са каквим лудацима имамо посла - навео је Дачић.

Он је рекао да се о посјети Вучића Космету разговарало и да постоји политичка и безбједносна раван.

- Вучић се не боји да иде на Космет и да разговара са нашим народом. У Приштини сматрају да Србија нема права да размишља а камо ли посјети Газиводе - сматра Дачић. За данас је заказан састанак Вучића и Тачија, а службе ЕУ су раније саопштиле да се очекује посвећенији рад на постизању дијалога.