latinica  ћирилица
07/09/2018 |  12:56 | Аутор: СРНА

Градишка: Могуће добијање гранта за рјешење проблема отпадних вода

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је данас да општина има све предуслове да добије значајан грант у износима од 14 и осам милиона евра за самоодрживо системско рјешење у третирању канализационих и отпадних вода.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић разговарао са замјеником директора за сарадњу швајцарске Амбасаде у БиХ Патриком Еглијем - Фото: СРНА
Начелник општине Градишка Зоран Аџић разговарао са замјеником директора за сарадњу швајцарске Амбасаде у БиХ Патриком ЕглијемФото: СРНА

Он је са замјеником директора за сарадњу швајцарске Амбасаде у БиХ Патриком Еглијем разговарао о могућностима сарадње у реализацији инфраструктурних пројеката.

Аџић је рекао да је са Еглијем разговарао о пројекту реконструкције и доградње примарног канализационог колектора, изградње главног пречистача и секундарне канализационе мреже, с циљем еколошке заштите изворишта воде у Жеравици.

Он је нагласио да су разговори са швајцарском Амбасадом и Њемачком развојном банком, који су показали интерес да учествују у пројекту, већ у поодмаклој фази.

"Прије седам дана у посјети Градишци био је и стручни консултант Њемачке развојне банке, а данас смо представицима швајцарске Амбасаде презентовали позитивне оцјене наше стратегије за одвод отпадних и канализационих вода и водоснабдијевање", навео је Аџић.

Егли је рекао да Влада Швајцарске има интерес да улаже у инфрастуктуру и њену обнову на подручју Градишке и да је то само један од сегмената могуће сарадње.

Он је нагласио да је потребно да у општини постоји систем одговорности и транспарентрности према грађанима и да су стекли утисак да постоји могућност за добру сарадњу на добробит грађана општина Градишка.

"Програм који овдје припремамо дио је ширег портфолија који Швајцарска спроводи у БиХ. Наш главни циљ у БиХ јесте да људи искористе могућности које стоје пред њима, а у средишту тога су општине. Има још посла да се ради, али срећни смо што постављамо пут ка том циљу", рекао је Егли.