latinica  ћирилица
07/09/2018 |  14:44 | Аутор: Б92

Могеринијева најавила нови састанак

Висока представница ЕУ Федерика Могерини изразила је увјерење да ће предсједници самопроглашеног Косова и Србије наставити дијалог.
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe)

Она се нада и да ће они у наредним мјесецима постићи правно обавезујући споразум о нормализацији односа.

Пошто данас није одржан заједнички, тројни састанак са предсједницима Србије и самопроглашеног Косова, Александром Вучићем и Хашимом Тачијем, Могеринијева је навела да ће сазвати сљедећи састанак на високом нивоу у дијалогу прије министарског састанка Генералне скупштине УН, који се одржава посљедње недјеље у септембру.

Могеринијева је навела да се састала појединачно с предсједницима Србије Александром Вучићем и предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем, и додала да "тешкоће остају", саопштено је у Бриселу.

"Сазваћу у Бриселу нови састанак на високом нивоу у дијалогу прије министарске недјеље Генералне скупштине УН да спојимо двије стране да унаприједимо рад на садржају споразума", навела је Могеринијева у саопштењу.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић претходно је рекао да Вучић данас у Бриселу неће разговарати с представницима Приштине.

Ђурић је рекао да "нема ни најмањих услова да се настави дијалог" и оптужио Приштину да је посљедњих дана покушала да спријечи посјету Вучића Косову и да обезвриједи сваки српски интерес на Косову.

Могеринијева је рекла да је током преподнева у Бриселу одржала неколико рунди разговора у "билатералном формату о свим питањима на столу" са Тачијем и Вучићем.

- Тешкоће остају. Имам повјерења у пуну посвећеност оба предсједника да наставе процес и у наредним мјесецима постигну правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа, у складу с међународним правом - навела је Федерика Могерини у саопштењу.

Портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич је појаснила да се министарска недјеља Генералне скупштине УН одржава посљедње недјеље у септембру.