latinica  ћирилица
07/09/2018 |  15:32 | Аутор: СРНА

Ердоган позвао на постизање договора о прекиду ватре у Идлибу

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је предсједника Ирана Хасана Роханија и руског предсједника Владимира Путина да постигну договор о прекиду ватре у сиријској покрајини Идлиб, јавили су турски медији.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: AP
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: AP


Он је током састанка са лидерима Русије и Ирана у Техерану, који уживо преноси турска телевизија, рекао да би такав споразум био "побједнички исход" овог трилатералног састанка.

Ердоган је напоменуо да је Турска испунила капацитет када је ријеч о прихватању избјеглица, чиме је наговијестио да Анкара нема вољу да прихвати још људи у случају прилива миграната из Идлиба.

Турски предсједник нагласио је да би било какав напад на Идлиб био ужасан и да би проузроковао кретање милиона цивила ка граници Турске, која је већ прихватила око 3,5 милиона избјеглица из Сирије.

Ердоган је изјавио и да је Турска "екстремно изиритирана" подршком коју САД пружају терористичким организацијама у Сирији, иако је пријетња "Исламске државе" смањена.

Предсједник Турске додао је да Вашингтон покушава да присуство сиријске курдске Народне заштитне јединице у Сирији учини сталним.

Тројица лидера, чије су улоге веома важне у сиријском грађанском рату, састала су се данас у Техерану како би разговарали о Идлибу, док се сукобљене стране у Сирији припремају за оно што би требало да буде посљедња велика битка у сукобима који су почели 2011. године.