latinica  ћирилица
07/09/2018 |  15:49 | Аутор: СРНА

Успјешан наступ Србије на сајму књига у Москви

Србија се на Међународном сајму књига у Москви успјешно представила књигама домаћих савремених писаца, као и дјелима посвећеним српској средњовијековној умјетности, култури и традицији, саопштено је данас из Министарства културе и информисања Србије.
Међународни сајам књига у Москви (Фото: expo.vdnh.ru/архив) -
Међународни сајам књига у Москви (Фото: expo.vdnh.ru/архив)

На националном штанду Србије руској публици премијерно је представљена збирка приповиједака Данила Киша "Гробница за Бориса Давидовича", недавно преведена и објављена на руском језику.

Посјетиоци су имали прилику да се на штанду Србије сусретну и са дјелима Борислава Пекића, Васка Попе, Миодрага Павловића, Ивана В. Лалића, као и Милорада Павића, на чију је бисту у Москви, током сајма, делагација Србије положила цвијеће.

На сајмским форумима посебну пажњу публике привукли су разговори са писцима Владаном Матијевићем и Николом Вујчићем, а у тематским дискусијама скренута је пажња на савремени српски роман, драму и поезију.

Дио штанда Србије посвећен је ауторима који су учествовали и писали о Првом свјетском рату: Владиславу Петковићу Дису, Петру Кочићу, Милутину Ускоковићу и Милутину Бојићу, као и обиљежавању актуелних годишњица српских класика Милоша Црњанског, Десанке Максимовић и Алексе Шантића.

Србија се на московском Сајму књига, који траје од 5. до 9. септембра, представља под покровитељством Министарства културе и информисања, а у организацији Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", као програмског, и Привредне коморе Србије, као техничког реализатора.