latinica  ћирилица
09/09/2018 |  08:10 ⇒ 13:17 | Аутор: РТС

Косовска полиција зауставила Вучића на путу ка Бањама, мjештанима се обратио телефоном

Колону у којој се налазио предсједник Србије Александар Вучић, који је кренуо ка селу Бање, зауставила је косовска полиција. Мjештанима Бања Вучић се обратио телефоном. Косовска влада је претходно отказала посјету из безбједносних разлога. Неколико стотина Албанаца јутрос је блокирало све путеве ка том српском селу. Како незванично сазнаје РТС, Кадри Весељи је организатор и поред упозорења Американаца да то не ради. Како јављају извјештачи РТС-а, током ноћи и јутра чули су се и рафали. У селу Бање је мирно.

12:45 Вучић је рекао да је на КиМ дошао да отворено разговара о нашој тешкој позицији и то на једини начин на који се истина саопштава – очи у очи, лице у лице.

 "Не знам колико ће Србија да ме слуша али да ћутим не могу и не смијем, али још мање смијем да се правим невјешт и луд. Народ ми је пружио поверење а мандат ми је оно што је прописао и владика Николај: ако треба да браним себе, има да ћутим, ако треба да браним истину, има да говорим", истакао је Вучић током обраћања у Кос.Митровици.

Предсједник Србије каже да му је дужност да прича и о неоствареним сновима и илузијама, о томе што смо вјеровали да надмоћни и вјечни и да су други глупљи и слабији од нас.

Срби су гинули и за Книн, и за Сарајево и за Приштину а данас је, подсјећа, тамо мање Срба него што их је икада било.

"Нема нас тамо не зато што су други били јачи и паметнији, већ зато што нисмо схватили да нисмо сами у свијету и да се без свијета не може", поручио је Вучић.

Видјели смо, каже, и слушали само себе, а други нас нису занимали.

"Платили смо цијену и нисмо постали већи на начин на који су то неки замишљали - данас без капи крви постајемо већи - јер радимо, а не ратујемо, деца расту, а не сахрањујемо их после бомбардовања. Љубимо земљу своје деце, а не својих предака, данас имамо своје место у свету, свакога дана смо све угледнији и уваженији - у Бриселу, Вашингтону и, наравно, Москви и хвала пријатељима у Русији који су увијек били уз нас", истакао је Вучић.

12:10 Почело обраћање предсjедника Србије, који се на почетку извинио грађанима Србице који нису могли да дођу на данашњи скуп и захвалио се мjештанима Бање који су га чекали и припремили му величанствен дочек (РТС).

11:45 Велики број Срба окупио се на Тргу Шумадија у Косовској Митровици гдје се очекује обраћање предсједника Републике Србије Александра Вучића.

 

Колону у којој се налазио председник Србије Александар Вучић, који је кренуо ка селу Бање, зауставила је косовска полиција. Косовска влада је претходно отказала посјету из безбједносних разлога. У селу Бање је мирно.

11.00 - Вучић је за РТС рекао да је одустао од одласка у Бање јер није желио да угрожава тамошње Србе. Не волим пушке, мада нисам нешто уплашен, али ја никад народ нећу позивати на оружје, рекао је предсједник Србије. 

Жао ми је што нисам могао да дођем јер то нису хтјеле приштинске власти, рекао је Вучић мјештанима Бања преко телефона.

09.10 - У току је тотална блокада пута ка Бањама на пет локација, а очекује се још масовнији излазак албанског становништва. Кадри Весељи је организатор и поред упозорења Американаца да то не ради, јавља РТС.

Блокада пута

Протест на путу затекла је јутрос екипа РТС-а, неколико километара од Косовске Митровице. Окупљени носе транспаренте против посете Вучића Космету. Пут је блокиран и са неколико камиона.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос, поводом информација да су ветерани ОВК блокирали пут Косовска Митровица-Србица због његове посјете Косову и Метохији, да су се грдно преварили ако мисле да ће га застрашити.

Вучић је истакао да ствари треба да се рјешавају ријечима и памећу, а не оруђем и оружјем.

Село Бања налази се у Србици, која је у потпуности насељена Албанцима. У Бањама се налази око 300 српских кућа.

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да је то дренички крај, познат по екстремиситма и највећим злочинима које су Албанци починили.

"Очигледно је да су Албанци нервозни. Ово није спонтан, већ организован протест од стране њихових сабораца и политичког врха са циљем да се поремети посјета и да се Срби престраше", рекао је Ивановић.

Планом посјете било је предвиђено да Вучић обиђе предшколску установу "Маја" и да разговара са мјештанима.