latinica  ћирилица
09/09/2018 |  12:36 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Повећање плата постигнуто одрицањем 30 милиона евра из буџета

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће свих 270.000 радника у Српској имати веће плате, што је постигнуто одрицањем 30 милиона евра из буџета.
Влада - Фото: РТРС
ВладаФото: РТРС

Цвијановићева је подсјетила на усвојене мјере да се плате повећају у приватном и јавном сектору, те појаснила да је уведен неопорезиви дио дохотка од 100 евра, па повећан на 250 евра да би радници имали веће плате.

Она је навела да су укидали бројне процедуре, направили листу парафискалних намета, те увели систем мултилатералне компензације да би се помогло ликвидности.

Цвијановићева је истакла да је много тога што су послодавци тражили, те да се ушло и у реформу Завода за запошљавање Републике Српске.

"Чујемо да има несавјесних послодаваца, људи нам пријављују и тренутно радимо провјере. Појачаћемо надзор и бићемо ригорозни", рекла је Цвијановићева за "Политику".

Цвијановићева је истакла да је Република Српска изабрана као једна од десет малих регија будућности за 2018/2019. годину за стратегију страних улагања према рангирању портала "фДИ Интеллигенце", сервиса британског пословног часописа "Фајненшел тајмс".

Цвијановићева је истакла да је прошла година била рекордна на макроекономским показатељима, те да се тренд наставља, расте БДП, а задуженост се упорно смањује.

"Долазимо ускоро до нивоа од испод 40 одсто задужености. Треба нам раст већи од три или три и по одсто БДП-а. Наш циљ је да што прије дођемо до раста у Српској од пет одсто", објаснила је Цвијановићева.

Она је напоменула да су у овом мандату Владе Републике Српске пензије увећане укупно за 20 одсто, да је због вишка у буџету планирана и једнократна помоћ пензионерима, да су уведена нова социјална права, повећана издвајања за борачке категорије, уведене мјере за незапослене породиље од 205 евра мјесечно за 12, односно 18 мјесеци.

Цвијановићева је истакла да треба правити амбијент у ком ће незапослене породиље моћи да рачунају на посао.

Она је подсјетила и да је Влада Српске прва увела цивилне инвалиднине, ријешила проблем за 600 демобилисаних бораца који нису имали довољно стажа за пензију.

"Тренутно инвестирамо више од 65 милиона евра широм Српске, ту имамо и помоћ српске Владе. Повећали смо издвајања за пољопривреду са 30 на 35 милиона евра. Социјалним партнерима смо широм отворили врата, што је обиљежје Владе коју водим више од пет година", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је од јануара планирано повећање плате за просвјетне раднике од осам одсто и да није ријеч о кредитним задужењима.

Цвијановићева је оцијенила да у условима у којима се радило више од постигнутог није било могуће, те да је испуњено све што је договорено.

Она је нагласила да постоји и програм изградње мреже ауто-путева у Републици Српској, те да без модернизације саобраћајница нема ни привреде ни туризма.

"Управо завршавамо дионицу до Добоја, намјера је да се она настави до Србије... Не посматрам то као конкуренцију ауто-путу Београд-Загреб, али је чињеница да огромна средства остају Хрватској од наших грађана, као и грађана Србије, јер користе тај пут", рекла је Цвијановићева, те додала да је почело и оживљавање аеродрома у Бањалуци.