latinica  ћирилица
10/09/2018 |  14:57 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

На Црном Врху обиљежено 26 година од страдања Срба

Парастосом, паљењем свијећа и полагањем вијенаца на Спомен-плочу која је више пута била скрнављена, на Црном Врху код Зворника, обиљежено је 26 година од злочина над 11 цивила и припадника Полиције и Војске Републике Српске, које су 10. септембра 1992. године убили припадници муслиманских јединица из Сребренице.

10. септембра 1992. године, у засједи муслиманских јединица на српску колону возила на магистралном путу Зворник - Тузла, страдао је и Далибор Јовић.

"Долазим сваке године. Године пролазе, туга остаје, шта ћеш", истакао је Сретан Јовић, отац погинулог Далибора.

Прије 26 година, сребренички муслимани су прешли више од 60 километара да би, пресјецајући колону возила која се кретала од Црног врха према Зворнику, извршили невиђени злочин.

Нико Кисић, потпредсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске каже да је циљ наравно свих ових међународних и бошњачких структура у Сарајеву да се Срби окриве као ратни злочинци за сва дешавања на овим просторима, што није истина.

"Срби као народ бранили су своја огњишта, своју дјецу, породице и сачували су их", наводи Кисић.

Миодраг Павловић, предсједник Предсједништва Борачке организације Зворник истиче да они њих нису могли спасити смрти.

"Али можемо да их спасимо од заборава, да се подсјећамо. Јер кад тад нечија савјест ће прорадити и требао би да испита истину и која се овдје десила", рекао је Павловић.

Породице убијених Срба највише боли чињеница да за овај злочин и поред бројних доказа, нико није одговарао. Живе у нади да ће одговорни кад-тад бити изведени пред лице правде.