latinica  ћирилица
11/09/2018 |  10:51 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Марш "Одинових војника" у Скандинавији

Антимигрантски покрети широм Европе пријете да потпуно измијене политичку карту Старог континента -"Одинови војници" марширају скандинавским градовима, њемачка десница јача, а противници мигрантске политике добијају све више присталица у Француској, Мађарској и Пољској.
ЕУ и мигранти (Фото: Flickr/Rock Cohen) -
ЕУ и мигранти (Фото: Flickr/Rock Cohen)

Швеђани више не желе да буду социјални рај за мигранте широм свијета - насиље којем су изложени у појединим градовима, стил и начин живота миграната и криминал који је повећан за неколико пута навели су бираче да озбиљно оборе рејтинг владајућих социјалдемократа.

Шведске демократе, странка са изразито антимигрантском политиком, као и умјерена десница, полако преузимају већину у тој земљи.

Прошлог мјесеца, недалеко од предизборног штанда социјалдемократа на тргу у Ринкебy, претежно имигрантској четврти Стокхолма, маскирани младићи запалили су пет аутомобила.

Гетеборг је ноћима горио, па је само за једну вече у мигрантским четвртима запаљено чак 80 аутомобила, а прошле године чак 1.457.

Паљевине су постале свакодневница у Шведској, као и силовања, те малтретирања на улици.

Кап је прелила чашу када су маскирани мушкарци напали полуизграђену полицијску станицу у Ринкебyу тако што су провалили кроз врата и засули чуваре камењем и петардама. Ријеч је о освети за ранију рацију због трговине дрогом, која је све раширенија у мигрантским четвртима.

Почели су и напади на јавним мјестима. Почетком године, Шведска је била згрожена када су наоружани мушкарци упали у пуну пицерију и убили једног госта.

У неким шведским градовима појавили су се "Одинови војници", самоорганизоване групе које по ноћи патролирају градовима и, како тврде, штите грађане од мигрантских напада. Ове патроле су постале познате и у Финској.

У Њемачкој већ дуго јача анитимигрантски покрет, па је Алтернатива за Њемачку постала озбиљна парламентарна странка.

Од политике добродошлице за мигранте са Блиског истока, коју је спроводила њемачки канцелар Ангела Меркел, по свему судећи, неће остати ништа.

Демонстрације деснице, чак и пронацистичких симпатизера, дио су свакодневнице. Само што политички аналитичари процјењују да на тим протестима има све више оних који нису нацисти, већ више не желе да гледају проблеме у својим срединама, које изазивају неки од стотина хиљада миграната.

На свим протестима могу се видјети пароле попут - "Зауставите поплаву избјеглица", "Меркелова мора отићи", "Криминални странци напоље", "Ово је наш град" и "Слободни, социјални, национални".

Врелу политичку ситуацију у Њемачкој заталасало је убиство тридесетпетогодишњег Нијемца којег су ножем изболи Ирачанин и Сиријац.

У сукобу са групом од десетак људи "различитих националности", како наводи полиција, избодена су још два Нијемаца, која су преживјела.

Такве догађаје Нијемци све више приписују Меркеловој, чија је политичка моћ озбиљно смањена након посљедњих избора.

На протесте у Њемачкој излазе и присталице антимуслиманског покрета "Пегида" /Патриотски Европљани против исламизације Запада/ и антимигрантски покрети.

Истовремено, полиција упозорава да због недостатка људи не може да заштити ни грађане ни мигранте.

Политички аналитичари указују да је попис антимигрантских, евроскептичних и популистичких странака у ЕУ све бројнији - Шведске демократе, Алтернатива за Њемачку, аустријска владајућа Слободарска странка, затим присталице популарног Герта Вилдерса у Холандији.

Ту је константно јака странка Марин ле Пен Национално окупљање /некадашњи Национални фронт/, затим Лига, странка Матеа Салвинија сада владајућа у Италији, те дугогодишња владајућа странка Фидес у Мађарској, коју води Виктор Орбан.

И за британски "Брегзит" најзаслужније су десне и антимигрантске снаге.

Неке од ових странака данас су много јаче него прије неколико година, а неке су већ у власти.

Добар дио ЕУ и Европе објавио је политички и протестни рат мигрантским политикама и све већем броју дошљака из далеких земаља.

У Бриселу страхују да би се тај "рат" могао претворити у прави сукоб, а "Одинови војници" из ноћне патроле ускочити у /пара/војне униформе.