latinica  ћирилица
11/09/2018 |  13:39 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Додик: Лукач - херој српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач има подршку званичника Српске јер је јунак који је предводио одбрану српског народа у којој је рањен шест, седам пута и није криминалац.

"Када Игор Црнадак /министар иностраних послова БиХ и члан ПДП-а/ буде одлучивао ко може бити министар, онда ће вјероватно смијенити Лукача, али пошто ми одлучујемо, јасно је да има подршку", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, коментаришући тврдње Црнатка да Лукач лаже и краде, те да као такав не може да води МУП.

Он је истакао да Црнадак треба да објасни огромне трошкове и ревизорске извјештаје у Министарству иностраних послова БиХ.

"Није успио да води бутик, а камоли да ради озбиљан посао. Погледајте шта Црнадак ради службеним аутом у коме вози разне момке, а спреман је нама и Лукачу да приписује било шта", додао је Додик.

Он је подсјетио да Лукач, због ратних повреда, сваке двије године буде хоспитализован на ВМА да би организам рехабилитовао, што мора бити поштовано.

"Црнадак ће бити један од првих који ће морати да објасни шта је радио у претходне четири године", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, никада није престао захтјев странаца и Сарајева за реформом полиције.

Предсједник Српске је навео да су политичке партије из Српске које чине власт на нивоу БиХ смислиле причу о паравојним формацијама у Српској, војној обуци дјеце у Русији и пјеснику из те земље.

"Они су то урадили само неколико часова након величанствене параде за Дан Републике. Сигуран сам да то нису могли сами да смисле јер су послушници. Начинили су озбиљну штету Српској, а о томе је писала и страна штампа. Они су министри и у иностранству сматрају да су нормални, иако то нису", рекао је Додик и додао да је то матрица по којој се говори о нестабилности у Српској.

Он је подсјетио на приче о исељавању људи из Српске и упитао ко су министри на нивоу БиХ и зашто то не спријече.

"Знам како ћемо то ријешити овдје. Понудићемо пројекте, окупити људе и са институцијама Републике повећати плате. Шта они раде, задужени су за спољну политику, а Мирко Шаровић за економску и шта нама пребацују", рекао је Додик.

Он је додао да би /српском члану Предсједништва БиХ и почасном предсједнику ПДП-а Младену/ Иванићу забранио да буде професор економије јер тврди да одлазе млади и онда из иностранства шаљу новац, па то повећава домаћи производ.

Додик је упитао Иванића како као професор објашњава ситуацију да Српска има повећану индустријску производњу за 16 одсто, затим да је покривеност увоза извозом 75 одсто, а да је за вријеме власти Иванића било 35 одсто.

"Када говоримо о нашој сарадњи са иностранством, премијер Жељка Цвијановић и ја ћемо овдје дочекати губернатора Санкт Петербурга Георгија Полтавченка, затим ћемо дочекати министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, разговарати са првим људима Владе Аустрије, идемо код предсједника Русије Владимира Путина, доћи ће нам предсједник Србије Александар Вучић и како смо то изоловани, као што тврди Иванић", рекао је Додик.

Он је апеловао на фер и коректну изборну кампању и додао да је основно питање да ли ће Српска имати статус на нивоу БиХ предвиђен Уставом и Дејтоном, те да о томе хоће да разговара са Иванићем.

Коментаришући наводе да МУП Српске стоји иза издавања пасоша сину Насера Кељмендија, Додик је рекао да МУП не може спријечити да свако ко има формално право добије личне документе јер би, у супротном, био проблем.

"Немам појма откуд тај Кељменди у Зворнику, али су ми објаснили да му је мајка одатле и пошто има све папире, не може му се забранити. Није полиција суд који може забранити издавање документа", закључио је Додик.