latinica  ћирилица
14/09/2018 |  13:32 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Стевандић: СзП непристојним изјавама према Србији чува бошњачке гласове

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да су људи из Савеза за побједу /СзП/ "под патронатом Бакира Изетбеговића", који их је почастио високим фунцкијама, те да имају потребу да стално упућују неке "непристојне ствари према Србији" да би сачували фонд бошњачких гласова.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је навео да СзП баштини дио бошњачких гласова у Српској, који гласају за Младена Иванића и Вукоту Говедарицу.

"То је врло лоша политика, која се темељи на томе да требате 40.000 до 50.000 гласова људи који немају домицилан статус јер су у иностранству, требате да придобијете њихове гласове да би одлучивали, а то онда води под власт Изетбеговића", рекао је он за ТВ "Пинк",

Он је додао да би умјесто тога требало да се баве истрагом ко је покушао да убије предсједника Србије Александра Вучића, али да то не чине.

Стевандић је подсјетио да у посљедње четири године постоји "рат" српских представника на нивоу БиХ са властитом Владом Републике Српске и властитим предсједником, што је успорило економски развој, створило многе инцидентне ситуације.

"Ми мислимо да то мора да се промијени и да на нивоу Сарајева треба да имамо добру репрезентацију људи из Српске који неће бити склони притисцима и подилажењу, било међународној заједници, било бошњачким факторима који у Сарајеву воде главну ријеч", рекао је Стевандић.

Он је додао се за те четири године нико није добро показао, ни министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић, који је стално отварао српске сукобе, а штитио криминал и корупцију са бошњачке стране, ни Иванић који је, како је рекао, преспавао већину свог мандата.

"Мост Братунац-Љубовија или Братољуб симболичног назива није отворен већ годину дана иако га је Србија завршила зато што са наше стране имамо проблема са заједничким органима за издавање дозволе за гранични прелаз, а то се ради намјерно", рекао је Стевандић.

Он је нагласио да ће странка на чијем је челу - Уједињена Српска на предстојећим општим изборима у БиХ подржати кандидате СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и за предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић.

Према његовим ријечима, Додик и Цвијановићева нису фаворити међународне заједнице, Бошњака и оних који не желе добро ни Србима, нити Републици Српској, ни сарадњи са Србијом.

Говорећи о непроцесуирању ратних злочина над Србима, Стевандић је рекао да је најчешћа реченица да "нико за те злочине још није одговарао", те оцијенио да не постоји равноправан однос према жртавама.

Он је додао да ће нова комисија за Сребреницу, након поништавања извјештаја претходне, сада да истражи ко је убио више од 3.218 Срба у Подрињу и 5.500 у Сарајеву, што су цифре које превазилазе бројеве који се помињу у Сребреници.

Он је рекао да треба институционализовати сарадњу Срба у Републици Српској, Србији, на Космету, Црној Гори, Хрватској, и да то није усмјерено ни против једног другог народа.

Коментаришући изјаву српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да Србија не би требало да се мијеша у изборни процес у БиХ и Српској, Стевандић је оцијенио да је то непристојно и да се Србија никада није мијешала у изборе у БиХ.