latinica  ћирилица
14/09/2018 |  20:58 | Аутор: РТС

Милан Мојсиловић нови начелник Генералштаба Војске Србије

Предсједник Србије Александар Вучић саопштио је да ће генерала Љубишу Диковића на челу Генералштаба Војске Србије замијенити генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, који је до сада обављао функцију помоћника министра одбране за политику одбране. Замјеник начелника Генералштаба биће генерал-мајор Петар Цветковић.
Милан Мојсиловић (фото: rs.sputniknews.com) -
Милан Мојсиловић (фото: rs.sputniknews.com)

У Генералшабу је одржан састанак предсједника Србије са министром одбране Александром Вулином и челним људима Војске.

Вучић је након састанка саопштио да је прихватио захтјев генерала Љубише Диковића за пензионисањем и да је именовао генерал-потпуковника Милана Мојсиловића за новог начелника Генералштаба. Замјеник начелника биће генерал-мајор Петар Цветковић. 

Генерал-потпуковник Моjсиловић постављен је на мјесто помоћника министра одбране за политику одбране рјешењем Владе Србије у јуну ове године.

Прије тога је од 2013. до 2017. године обављао дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу.

Завршио је Војну Академију, Командно-штабну школу и Школу националне одбране у Београду. Од значајнијих интернационалних курсева завршио је извршни програм у трајању од четири мјесеца у Европском колеџу за безбједносне студије.

Од значајнијих оперативних дужности обављао је дужност начелника оперативног одјељења у Команди оперативних снага Војске Србије, замјеника команданта Здружене оперативне команде у Генералштабу и команданта Копнене војске.

У периоду од годину дана од октобра 2013. године, поред дужности шефа војног представника у Мисији Републике Србије при НАТО, обављао је дужност предсједавајућег међународне савјетодавне групе у центру за безбједносну сарадњу RACVIAC. 

Рођен је 3. августа 1967. године у Косовској Митровици. Ожењен је и има сина.

Диковићу орден Карађорђеве звезде првог степена 

Вучић је, обраћајући се медијима, Диковићу захвалио на часном, пожртвованом и посвећеном односу, као и љубави, коју је показао према отаџбини.

- Генерал Диковић, за оне који не знају, је био затваран у току оружаних сукоба од стране непријатељских снага у БиХ, генерал Диковић се часно, јуначки и храбро супротстављао НАТО агресији и 10 година био на мјесту начелника Генералштаба - истакао је предсејдник Србије.

Такође, Вучић је Диковићу захвалио на озбиљном и одговорном раду на модернизацији Војске Србије, унапређењу њене борбене готовости и за све што је учинио, за цјеложивотну посвећеност Републици Србији и српском народу.

- Донио сам указо о одликовању Љубише Диковића, то је највиши орден који је припадник Војске Србије добио, то је орден Карађорђеве звезде Првог степена. То је велика част за генерала, али и обавеза онима који треба да га наслиједе - нагласио је он.